maanantai 27. huhtikuuta 2009

Opin sauna autuas aina

Saimme tänään valtuuston kokouksen päätteeksi tietoiskun sivistystoimen alalta, josta eniten herätti mielenkiintoa tietysti koulupuoli. Kun tietoiskuissa vilahteli tuntikehys, joka tarkoittaa kokonaistuntimäärää, ja tuntijako, joka puolestaan tarkoittanee kunkin luokan viikottaista tuntimäärää, tuli mieleen helpottunut ajatus, että sai käydä koulua vanhaan hyvään aikaan paljon ennen nykyistä peruskoulua, kun ei ollut valinnaisaineitakaan, vaan kaikki saimme käydän koko opin saunan läpi omassa luokassa yhdessä koko luokan oppilaiden kanssa.

Helsingin yliopistosta sanottiin, että vaati aikansa, että oppi pääsemään oikeasta ovesta sisälle. Tosin paljon pitemmän ajan vei - ainakin minulta - että pääsi niistä ovista ulos loppututkinto kädessään. Tästä nykyjärjestelmästä ainakin entisen koululaisen on vaikea päästä selville. Mutta eipä meille kyllä pystytty yksinkertaisesti selvittämään sitäkään yhtälöä, että kun oppilasmäärät pienenevät vuosittain kymmenillä ja valtionavut vastaavasti putoavat, väheneekö myös opettajien lukumäärä samaa tahtia. Tämä olisi tärkeä tieto varsinkin nyt, kun kuntataloudessa olemme pakotettuja tasapainottamaan uutta verotulojen pienenemisestä syntyvää budjettivajausta.

Ei myöskään ole tullut täysin selväksi ryhmä- ja luokkakokojen suuruus. 22 on ilmeisesti ala-asteen suurin ryhmäkoko, ylemmillä luokilla ehkä vähän suurempi. Valinnaisaineissa koko voi olla hyvinkin pieni, jopa alle 10. Erityisopetus ja -ryhmät ovat tietysti eri asia ja niihin saadaan myös korotettua valtionapua. Mutta me vanhemman polven koululaiset muistelemme omien luokkiemme suuruutta, oppikoulun eka luokalla se oli järkiään 44, eli kouluun otettiin mahdollisimman monta oppilasta, kyllä matkan varrella sitten eri syistä oppilasmäärät putosivat.

Tämä vain tuli mieleen senkin takia, kun päivän lehdessä kerrottiin saksalaisista lukiovieraista, jotka kertoivat oppilasluvun omissa luokissansa olevan paljonkin suuremman kuin täällä Kankaanpäässä, vaikka sitten lisäsivätkin luokkien olevan täällä paljon rauhallisimpia kuin heillä Saksassa. Mikä tässäkin oli kustannustehokkuutta ja hyvää oppimista edistävin ratkaisu?

Mutta, joka tapauksessa opin sauna autuas aina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!