Aikanaan demariministeri kansanedustajakolleegani Kaisa Raatikainen kehotti kansalaisia rakastamaan veroja jo 1980-luvulla. Ei ole vieläkään tainnut oppi mennä perille.
Tänään julkistettiin laaja gallup-tiedustelu veroasioista. Laajaa suosiota nautti varallisuusveron palauttaminen, joka poistettiin juuri demarien ollessa hallituksessa. Samoin haluttiin pääomaveron korotusta, sehän on nyt 28% ja ne, joilla on mahdollisuus, ottavat palkkatulonsa omista yrityksistään juuri pääomaveroina. Samoin toivottiin autoedun verotusta. Eli veroja niille, joilla on maksukykyä.
Sen tietää, että rikkaat ovat heti nousseet vastarintaan perustellen EU:ssa vallitsevaa vapautta pääomien siirtelyyn maasta toiseen. Mutta juuri tällaiseenkin pitäisi saada verokäytäntö. Ja mikä estää esim. koko EU:ssa saamasta kaikkkiin maihin samaa verorasitusta niin pääomaverolle kuin varallisuusverollekin.
Tässä tilanteessa moni myös ei ole hyväksymässä tuloverokevennyksiä, koska valtion rahaa tarvitaan eivätkä kaikkein köyhimmät edes maksa veroja, joten eivät helpotukset heitä koske. Paljon puhuttu ja jo päätetty ruuan arvonlisäveron alennus menee niin rikkaalle kuin köyhälle tasasuuruisena, joten ei siitäkään köyhä hyödy rikasta enempää ja kuitenkin, yhteiskunnanhan tulisi nimenomaa pyrkiä auttamaan kaikkein heikommassa asemassa olevia.
Verotuksen oikeudenmukainen kohdentaminen onkin yksi tärkeimmistä kysymyksistä kansalaisten tasapuolisten elinmahdollisuuksien ja hyvinvoinnin luomisessa. Ja siinä tulisi vallita sosiaalisen mielenlaadun, jotta jokainen kansalainen voisi todeta elävänsä hyvässä elämisen arvoisessa yhteiskunnassa. Siihen on kaikin voimin pyrittävä, mutta siinä tarvitaan paljon järkeä. Esim. Terho Pursiainen on tätä pohdiskellut kokonaisessa kirjassa, jossa hän pyrkii suurimpaan optimaaliseen verokertymään, sillä jossain on aina kyllästymispiste, jonka ohittamisen jälkeen verotulot rupeavatkin laskemaan, kun keksitään kiertoteitä, jos rasitus nkoetaan liian suureksi.
Verotuksessa on siis oltava riittävästi sosiaalista omaatuntoa ja järkeä! Ei siis yksin auta, että verot toisten maksettavaksi tai palkästään valtion maksettavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!