Melkoista näytelmää pidettiin Kankaanpään kaupunginvaltuuston kokoontuessa istuntokauden ensimmäiseen kyselytuntiin, jossa pääaiheena oli Leppäsen korttelin rakentaminen. Voin siihen palata myöhemmin, kuitenkin ryhmätoverini tuskastuivat koko farssiin melkoisesti, kun ei saatu selviä vastauksia, miten rakentamistyö on voinut alkaa, vaikka kaikki sopimukset ovat rauenneet 28.4.2009 rakennuttajan tekemään ilmoitukseen rakennustöiden peruuntumisesta.
Mutta koko valtuustokokouksen, jonka aikana vastoin alkuperäistä kaupunginjohtajan esitystä veroäyriäkin nostettiin 0.25% eli tasoksi tuli tasan 20%, pelasti Niinisalon varuskunnan komentaja Markku Myllykangas, joka toi valaisevaa tietoa suurimmasta työnantajastamme. Työpaikkoja on 520 hengelle ja kerrannaisvaikutusten ansiosta työtä löytyy yhteensä 900 ihmiselle. Kankaanpääläisiä joukossa on kolmisensataa, muut tulevat naapurikunnista ja jopa Pirkanmaalta. Vuosibudjetti on yli 30 miljoonaa euroa, joten se on alueellemme melkoinen piristysruiske.
Ensi vuonna varuskunta täyttää 75 vuotta ja kukoistaa everstin mukaan kauniimmin kuin koskaan, edes kansainvälisen keskuksen menetys ei tahtia haittaa, sillä myös kansainvälistä toimintaa ampumaleireineen riittää jatkuvasti. Kansainvälinen keskus oli Niinisalossa vuosina 1969-2008 ensimmäisenä kansainvälisen toiminnan keskuksena. Arvoitukseksi on jäänyt, miten painopiste vähitellen siirtyi myöhemmin kuvaan tulleeseen Säkylän varuskuntaan ja lopulta kovan kädenväännön jälkeen keskus siiirrettiin Tuusulaan, jossa ei ole edes kunnon tiloja, Niinisalossa sen sijaan on ajanmukaiset rakennukset ja edelleen Niinisaloon tullaan harjoituksiin.
Niinisalon varuskuntaa on 2000-luvulla vuosittain jatkuvasti korjausrakennettu niin, että tilat ovat erinomaisessa kunnossa, mm. uusi ruokalarakennus on saatu. Silti jatkuvia kehittämissuunnitelmia riittää maamme viidenneksi suurimmassa varuskunnassa. Sen vahvuuksiin kuuluvatkin hyvä infvastruktuuri, tehdyt investoinnit, maavoimien iskukykyisimmät toiminnot, ympäristöjärjestelmä ja myös jo mainitu laaja kansainvälinen toiminta.
Uusimpia toimintoja on valtakunnallinen sääkoulutuskeskus, rakentinheittimet ja lentotiedustelutoiminta, jonka kenttä oli aluksi Jämillä, mutta on juuri siirretty varuskunta-alueelle.
Aivan ainutlaatuiseksi varuskunnan tekee eteläisen Suomen ylivoimaisesti suurimmat harjoitusalueet yhteensä 15.000 hehtaaria, josta Pohjankankaassa on 10.000 ja Hämeenkankaassa loput. Pohjankankaan ympäristölupa puhuttaa ja paljon on taitettu peistä myös reuna-alueiden meluviivoista. Niinpä Markku Myllykangas heittikin leikillisesti ilmoille, verraten hallituksen antamaan lupaa Suomenlahden kaasuputkelle, ettei se ole vielä lopullinen päätös, sillä ympäristökeskuksen valta menee yli senkin, joten sillä on lähes jumalallinen valta, niin myös Pohjankankaan ympäristöluvissa.
Tulevaisuuden näköalojakin on. Sellaisena Tykistöprikaatin ja varuskunnan komentaja heitti ilmoille lämmitettävän urheilukentän . Jopa EU rahoineen voisi innostua, sillä mitä erikoisempi henke, sitä helpommin EU lähtee mukaan. Myöskään varuskunnan lakkauttamisesta ei pitäisi olla mitään pelkoa, vaikka Satakunnassa onkin kaksi viiden suurimman varuskunnan joukkoon mahtuvaa varuskuntaa, Niinisalon lisäksi Säkyän Huovinrinne. Esimerkkinä Markku Myllykangas mainitsi Kouvolan ja koko Kymenlaakson, jonne mahtuu useita armeijan toimipisteitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!