maanantai 7. joulukuuta 2009

Yrittänyttä ei laiteta

Kuntalehti ilmestyy melko tiheään 18 kertaa vuodessa. Lehdestä saa kunnallisalan ajankohtaisia ja tärkeitä tietoja. Niinpä esim. ennätysmäärä eli 181 kuntaa korottaa kunnallisveroprosenttia ensi vuodeksi, näin siitäkin huolimatta, että kuntien lukumäärä on vähentynyt ja 1990-luvun lamavuosina esim. v.1994 korottajia oli 125. Tämä jos mikä kertoo kuntien kriisistä, johon valitettavasti ei hallitusvallan taholta ole tulossa helpotusta ja kuntien keinot tilanteen hallintaan ovat melko vaatimattomat: mistä yleensäkään voit säästää palveluiden heikentymättä.

Mutta tällä kertaa piti puhua nuoresta yrittäjästä Tino Nurmesta, josta kertova artikkeli on viimeisessä Kuntalehdessä. Tinon vanhemmat ovat Tarja ja Taisto, joiden kanssa asuimme samassa kerrostalossa ennen meidän molempien perheiden muuttoa muualle, he vaihtoivat asuntoa pienempään kerrostaloasuntoon ja me muutimme vanhemmiltani vapautuneeseen omakotitaloon.

No niin, mutta siis lopultakin Tinoon. Hän perusti Kankaanpäässä v.2001 rakennusfirman nimeltä Casatino Oy. Seuraavana vuonna yritys rakennutti kolme omakotitaloa. Sitten hän suunnitteli oman talomallinsa niinikään kankaanpääläiselle talopaketteja valmistavalle Markku Hietasen johtamalle Hietakulma Oy:lle. Seuraavaksi alkoi yhtiön tuotanto pyöriä omalla Kankaanpään tehtaalla. Vuonna 2004 Tino keksi idean palvelurakentamiseen siirtymisestä. Uusi tehdas otettiin käyttöön 2006. Ja nyt tehtaalla valmistetaan pelkästään päivä- ja hoivakoteja sekä muita erityisryhmien asuntoja. Alihankkijat mukaanlukien toimeentulonsa saa Casatino Oy:stä 80-90 henkeä, ennen taantumaa 20-30 enemmän.

Kankaanpään kaupungin päivähoitopaikoissa on jatkuvasti ollut vajausta. Niinpä nyt on päätetty rakentaa päiväkoti neljälle ryhmälle, jolloin uuteen keskitettyyn kotiin siirtyisi kolme ryhmää muualta ja näin neljäs ryhmä olisi uusi. Hankeen toteuttaa Kankaanpään Yrityspalvelu ja vuokraa tilat kaupungille. Ja rakentamisen suorittaa - kukapas muu - Casatino Oy.

Tino on toteuttanut käytännössä paljon puhuttua verkostoitumista. Hallitilat hänelle rakennutti Kankaanpään Yrityspalvelu Oy, alihankintaverkostojen luomisessa on auttanut TE-keskus, kolme yhteishankintakoulutusta on järjestänyt Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus niin, että käytännössä kaikki uudet työntekijät tulevat sen kautta. Tino on ollut mukana laatimassa Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy:n elinkeinostrategiaa, jossa yhdeksi painopistealueeksi on nostettu juuri puutoimiala. Puurakentaminen onkin junnannut paikoillaan jo neljännevuosisadan, joten kehitystä on saatava aikaan.

Niinpä Tino antaa täyden tunnustuksen alueella toimiville monille rahoituslähteille: Leader, Alma-maaseutuohjelma, Satakunnan TE-keskus. Nämä kehittämisorganisaatiot ovat mahdollistaneen Casatino Oy:n kaltaisten yritysten toiminnan positiivisilla päätöksillä niin kehitys-, investointi- kuin rakentamiseenkin liittyvissä hankkeissa.

On hienoa, että maaseudultakin löytyy innokkaita idearikkaita ajan hermolla olevia uusia yrittäjiä, joista Tino Nurmi on malliesimerkki, vaikka hän asuukin juuri nyt Tampereella. Hänenkaltaisiaan ei koskaa ole liikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!