keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Vanhuspalveluista

Kankaanpään valtuuston kokouksessa oli esillä kaksikin vanhusten palveluasumispaikkojen lisäämistä koskevaa ja käsiteltyä aloitetta. Kipeän tarpeen omaavat hoivapalveluiden lisäämistarpeet on siirretty kunnia-arvoiselle PoSalle käsittelyä ja toimenpiteitä varten. Toinen aloiteista on vihreiltä ja toinen PerusSuomalaisilta.

Asian tiimoilta sai valtuuston kokouksen päätteeksi puheenvuoron tilaajajohtaja Jaana Männikkö valaisten asiaa asiantuntevasti valtakunnallisten suosituslukujen perusteella.PoSa on myös perustanut työryhmän palvelutarveselvityksen tekemiseksi, jossa yhtenä aiheena on juuri palveluasumisen ja avohoidon tarkoituksenmukaisuus vanhustenhoidossa. Tietysti avohoito olisi suositeltavampaa ja vanhuksellekin halutumpaa, mutta kun kunto tulee riittävän huonoksi ei avohoito enää ole paikallaan vaan tarvitaan eri tasoisia palveluasumispisteitä, joista Kankaanpäässä on kova tarve. Vuodeosastolla on parast´aikaa kaksitoista, jotka voitaisiin siirtää palveluasuntoihin, jos niitä vain olisi.

Yleisesti ottaen valtakunnallisiin suosituslukuihin verrattuna Kankaanpäässä pitäisi tilanteen olla jopa hyvä. Omaishoidon tuessa tosin ollaan lukujen alapuolella, kun yli 75 vuotiaista vain 3,8% saa tukea suosituksen ollessa 5-6%. Ympärivuorokautisia paikkoja tarvittaisiin omaishoitajien lomapäivien järjestämiseksi. Yli 75 vuotiaista 90,4% asuu kotona, joka on valtakunnallista luokkaa, mutta kotipalveluita saa vain 9,8%, kun suositus edellyttäisi 13-14%. Niinpä Kankaanpään kodinhoitohenkilökunnan akuutti lisäystarve olisi vaatimattomasti 8-10 työntekijää.

Sen sijaan tehostetussa palveluasumisessa ja laitoshoidossa Kankaanpää on valtakunnan suositusten tasolla, mutta ostopalveluina hoidetaan 41 vanhusta, joten omia lisäpaikkoja tarvitaan. Kaupunginhallituksessa olikin juuri ennen valtuuston kokousta esillä yksityiseltä taholta tullut tontinvaraushakemus 30 hengen hoivakodin rakentamiseksi. Ihmeellisintä asiassa on se, että tämäkin taho etsii rahoitusta ARA:lta eli yhteiskunnalta eikä ARA aikanaan ole antanut rahoitusta, kun Vahusstentalosäätiö pyysi rakentamisavustusta terveyskeskuksen välittömässä läheisyydessä olevan Kanervakodin laajentamiseen valmiille tontille valmiilla piirustuksilla. Mikä mättää, jos valtio antaa avustusta yksityiselle, muttei omalle yhteiskunnalleen.

Tämän päivän uutisissa oli myös hämmästyttävä tieto siitä, että kuntien ylläpitämissä laitoksissa on vähemmän hoitajia kuin yksityispuolella ja että myös muutenkin hoidon taso olisi yksityisillä parempaa. Enpä oikein jaksa uskoa tätä todeksi, kyllä silloin täytyy myös kustannusten olla suuremmat ja kuka ne muu maksaa kuin me kuntalaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!