Peräkkäisinä päivina julkaistuissa gallupeissa oli PerusSuomalaisten luvuissa sikäli eroavuutta, että Ylen tutkimuksessa PerusS oli noussut 10,1% kannatuksella neljänneksi ohi vihreiden ja seuraavana päivän Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämässä gallupissa PerusS sai 9% ja oli vihreiden perässä. Vihreiden luvut olivat vastaavasti 9,5% ja 9,7%. Samassa keskisuurten sarjassa kolmantena painiva vasemmistoliitto sai lukenat 7,8% ja 8,5%. Galluppeja ei olisi niinkään verrattava keskenään, vaan paremminkin saman tutkimuslaitoksen peräkkäisiä tutkimustuloksia. Niin saa paremman kuvan kannatuksen kehittymisestä.
Joka tapauksessa Taloustutkimuksen saama PerusS 10,1% on suurin koskaan puolueelle mitattu lukema ja suunta on jatkuvasti ollut sama nouseva, tässäkin luvussa oli nousua prosentin verran. Se on myös enemmän kuin puolueen kannalta hyvin menneissä EU-vaaleissakin. Itse muistan SMP:n ajoilta korkeimmaksi gallup-lukemaksi nousseen 10,5% vuodelta 1983 17 kansanedustajaa tuoneen vaalen jälkeen, kun puolueesta oli tullut hallituspuolue. Kansan odotukset olivat suuret, olihan silloin hallituksessa Pekka Vennamo 2.valtiovarainministerinä ja Urpo Leppänen työvoimamministerinä suurin toivein.
Suurimman lehtemme HS:n kirjoittelu on kyllä hyvin johdattelevaa kustantamansa tutkimuksen uutisoinnissa. Pääuutissivun pääuutisena kuuden palstan otsakkeena: Kokoomus jatkaa suurimpana ja sivulla puhutaan vain kolmen suurimman puolueen kannatuksista, joka tekee yhteensä 62,5%. 37,5% kannatus on ikäänkuin häivytetty ilmaan. Sivulla 5 edelleen kuudella palstalla otsakoidaan Kolmen kärjellä tiukka taisto. Nyt kyllä sitten kerrotaan näiden yli kolmanneksen yhteensä saaneista puolueistakin kannatuslukuineen ja tarkastellaan muutenkin kannatukseen vaikuttavia tekijöitä.
Tuntuu muutenkin siltä, että HS on valjastettu vain kolmen tällä hetkellä suurimman puolueen mainostajaksi ikäänkuin ne olisivat sita aina ja iäti. Eihän ole montaakaan päivää, kun lehti suoritti kyselyjä vain kolmen suurimman puolueen suosituimmasta pääministeriehdokkaasta jättäen jälleen syrjään kaikki muuta puolueet ja ehdokkaat.
Onneksi Timo Soini on nyt ensimmäisenä arvellut ryhtyvänsä presidenttiehdokkaaksi. Näin ei häntä voidakaan sivuuttaa tulevaa presidenttivaalia kommentoitaessa. Niinpä sunnuntai-Hesarikin joutuu puhuessaan presidenttipelistä toteamaan, että Timo Soini on esimerkki mallikelpoisesta brändäyksestä. Hän on rakentanut itsestään onnistuneesti hyvän jätkän. Onhan hänen kirjansakin nimeltää Maisterisjätkä.
Muistetaan nyt kuitenkin kaikenlaisten galluppien huumassa, etteivät ne äänestä. Vasta vaaliuurniin jätetyt äänet antavat todellisen tuloksen, josta ei ole edes valitusosoitusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!