tiistai 13. heinäkuuta 2010

Ydinvoimasta riittää keskustelua

Kahden uuden ydinvoimalan rakentamispäätös herättää jatkuvasti mielipiteitä ja arviointeja niin yleisönosastoissa kuin lehtien uutisosastoissakin esim. Satakunnan Kansassa. Tuleehan uuden ydinvoimalan myötä Satakunnasta Suomen ydinvoimasäteilyisin maakunta, kun Eurajoki on jo nyt suomen ydinvoimasähköisin kunta.

Jo eduskunnan kiirehtimä ratkaisu ennen kesälomia oli hätiköity. Käsittelyyn oli aikaa vain muutama viikko, kun edellistä päätöstä v.2003 valmisteltiin kymmenen viikkoa. Arvostelua on herättänyt esimerkiksi tulevan sähkötarpeen arviointi, jonka uskotaan ilmoitetun liian suureksi. Onhan juuri tätä päivää lopullinen kahden paperikoneen lopettamispäätös Varkaudessa eikä puunjalostuksen tulevaisuus Suomessa muutenkaan näytä valoisalta globalisoituvassa maailmassa.

Joku puolustaja kysyy sarkastisesti, miten paljon hiukkaspäästöjä tulee ydinvoimaloista. Mutta, entä sitten, kun koko laitos räjähtää. Jälleen parast´aikaa Loviisan laitoksessa on seisokki ilmenneen vian vuoksi. Miten on sotatilanteen aikana tai terrori-iskujen varalta järjestetty laitosten turvallisuus? Asiantuntija vastaa, että suojauksen pääpainon on oltava lentokentillä, ettei hyökkäystä päästä edes yrittämään ja että kaiken kaikkiaan hyökkäyksen riski on olematon. Kuka sen takaa nykyisenä maailmanaikana, taitaa asianlaita pikemminkin olla täysin päivastainen.

Öljykuljetukset lisääntyvät varsinkin venäläisten toimesta Suomenlahdella. Pienikin öljyonnettomuus olisi tuhoisaa voimaloiden jäädytysjärjestelmille, sillä jo muutama kuutio raskasta polttoöljyä aiheuttaisi ongelmia varsinkin, jos sitä ei havaittaisi. On kylläkin kehitelty vaihtoehtoja, jos vedenotto ulkomerestä ei onnistu. Jos öljy tukkisi jäähdytysveden saannin, pahimmillaan voisi seurauksen olla reaktorin kuumeneminen ja reaktorisydämen sulaminen.

Miksi pitää käyttää tällaista enrgiaa, joka sisältää alusta, uraanin louhinnasta, loppuun, ratkaisemattomaan ydinjätteen loppusijoittamiseen asti suunnattomia riskejä, joita pieni ihmisjärkemme ei täydellisesti pysty hallitsemaan ja poistamaan. Monia vaihtoehtoja on käytettävissä ja turvallista energiaan on kehitettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!