Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa todetaan aivan oikein, ettei keskustan entisen ministerin Mannisen ehdotus kolmen suuren hallituksesta ole tarpeellinen. Haluaisinkin puuttua tähän yleistettyyn lausumaan kolmesta suuresta puolueesta.
Puolueet on todella totuttu ryhmittelemään kolmeen osaa: kolme suurta puoluetta kokoomus, keskusta ja sosialidemokraatit; keskisuuret vasemmistoliitto ja vihreät, pienpuolueet rkp, kd ja ps. Onko tällä haluttu sementoida puolueiden voimasuhteet on vaikea sanoa, pitkään joka tapauksessa tämä jako on pätenytkin.
Nyt kuitenkin on ilmassa muutoksen havinaa. Niinpä eduskuntaryhmistä vasta kahdeksanneksi suurin puolue PerusSuomalaiset onkin kavunnut gallupeissa sijalle neljä. Puolueen kannatus eduskuntavaaleista lähtien on kahden eri tutkimustuloksen mukaisesti jopa kolminkertaistunut 12,5%. Onpa joidenkin arveluiden ja ajassa liikkuvien merkkien mukaisesti kuun lopussa tulevassa Yle-uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä jopa 14,7% lukemat mahdollisia.
Tämä kaikki vain viittaa siihen, että ensin on käytävä vaalit ja sitten vasta katsottava, mitkä ovat niitä suuria ja mitkä pienempiä puolueita. Eihän jo nykyisilläkään gallup-lukemilla tarvita monenkaan prosenttiyksikön nousua esim. PerusSuomalaisille ja vastaavaa pudotusta nyt suuriin puolueisiin luettujen osalta. Pitää muuten ihmeesti paikkansa jo vuosia sitten kuulemani totuus, ettei mikään puolue voi Suomen oloissa kasvaa liian suureksi, vaan katto on aina edessä. Sehän on nyt nähty aiemmin gallup-suosiossa paistatelleen kokoomuksenkin tilanteessa, jossa senkin perälauta näyttää ruvenneen vuotamaan.
Todelliset kannatusluvut saamme vaaleissa ja vaalituloksen perusteella sitten kootaan hallitus. Vaikeaa on kuitenkin syrjäyttää vaalit voittanutta tai voittaneita puolueita. Anssi Joutsenlahti (PS) Kankaanpää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!