perjantai 29. lokakuuta 2010

PerusSuomalaisetko puolueuskollisimpia

Suomen Kuvalehti on tutkinut 23 000 suomalaisen otoksella puoluekannatusta ja puolueuskollisuutta. Lehtiartikkelin otsakkeena komeilee: Tutkimus: Timo Soini vetää kaikista ovista.

Näin näyttä olevan tosiasiat, puolueen suuren kannatusaallon johdosta edellisvaleissa PerusSuomalaisia äänestäneitä on vain 34% eli kaikki silloiseen 4,1 % lukemaan yltäneet. Nythän kannatuskäyrä on noussut kolminkertaiseksi ja tämä osa täyttyy ensinnäkin aika tasaisesti kolmesta nykyisestä suurimmasta puolueesta: keskusta 10%, kokoomus 9 %, demarit 8%.
Pienempiä puolueita aiemmin äänestäneitä on vasemmistoliitosta tulleita 3 %, samoin vihreistä 3 % ja kd:stä 1 %.

Suurin kannattajakunta on kuitenkin edelliskerralla äänestämättä jättäneitä, joita on peräti 18 %. Viime kerran äänestyskantaansa ei osannut sanoa 10 %, eivätkö sitten kehtaa sanoa, mistä puolueesta ovat tulleet, vai onko äänestäminen ollut niin sattumanvaraista, ettei edes muista, mitä teki edelliskerralla. Uusia vasta äänioikeuden saaneita on vain 3 %.

Vaalitulosta arvioitaessa onkin kysymysmerkkinä juuri nämä ennen nukkuvissa levänneet. Lähtevätkö he todella äänestämään tällä kerralla. Toisaalta, jos saadaan näihin itsensä syrjäytetyiksi tunteviin ulkopuolelle monella eri tavalla jääneisiin uskoa siitä, että sittenkin äänestämällä on saatavissa muutosta ja pienempiosoisten ja väliinputoajien aseman parannusta, voisi nukkuvien joukosta tulla lisääkin kannatusta, onhan heidän joukkonsa ollut kaikkein suurin eli kolmannes äänioikeutetuista. Toivoa sopii näiden heränneiden pysyvän äänestyskannassaan.

Nyt PerusSuomalaisten nousun myötä puolueen uskottavuus on vahvistunut. Näin ne aiemmin epäröineet, jotka sanoivat Timo Soinin kyllä olevan hyvän miehen ja puhuvan asiaa, mutta eihän häntä voi äänestää, kun hän on niin pienessä puolueessa, ovatkin huomanneet äänestämällä voivan vaikuttaa ja tehdä suurestakin pienen ja pienestä suuren. Mielenkiintoisia aikoja elämme. Kukaan ei voi olla varma huhtikuun vaalien tuloksesta. Joka tapauksessa ennennäkemättömät muutoksen tuulet puhaltelevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!