Vaaleihin on aina vaan vähemmän aikaa, nyt enää alle 70 vuorokautta eli tarkalleen sanoen 69 päivää. PerusSuomalaisten hallituspaikasta puhutaan melkein jo toteen käyvänä asiana. Mainitsihan itse Timo Soinikin mahdollisiksi ministereiksi itsensä lisäksi tohtori Jussi Niinistön ja 24 vuoden kansanedustajan Raimo Vistbackan. Mahdollisista hallituskumppaneistakaan ei suljeta pois ketään paitsi vihreät. Ruotsalaisetkin kelpaavat, vaikka silloin tulee kova kädenvääntö pakkoruotsista.
Mutta yksi kynnyskysymys näyttää käyvän ylitsepääsemättömäksi vai onko sekään lopulta sitä? Nimittäin PerusSuomalaiset eivät voi hyväksyä perustuslakiin mainintaa Suomen EU-jäsenyydestä. Perustuslakivaliokunnassa juuri valmistuneessa perustuslain uudistusehdotuksessa on paitsi vastustamiamme joitain heikennyksiä presidentin asemassa myös mainittu lisäys maamme EU-jäsenyydestä.
Toinenkin vastaava lisäys on otettu uuteen perustuslakiehdotukseen, jossa jos eduskunnalle annettava ehdotus koskee Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle tai kansainväliselle järjestölle tai toimielimelle, se on hyväksyttävä päätöksellä, jota kannattaa vähintään 2/3 annetuista äänistä.
Tämä perustuslain muutos on hyväksyttävä nykyisessä eduskunnassa ja uudelleen valittavassa eduskunnassa tullakseen voimaan. Yksi kolmasosa eli 67 kansanedustajaa voisi sen estää emmekä tietenkään kuvittelekaan, että PerusSuomalaiset saisivat yksin niin monta edustajaa.
Valtapuolueet ovat kaiken lisäksi sopineet tämän muutoksen tulevan myös seuraavaan hallitusohjelmaan. Kummallisinta on, ettei EU itse vaadi tällaista mainintaa jäsenmaittensa perustuslakeihin. Ja tämän hyväksynnän jälkeen tämä 67 edustajan vähemmistö sitten pystyy päinvastaisesti estämään mahdollisesti eteen tulevan eroamisaikeen.
Melko kummalliseksi asian käsittelyn tekee se, ettei tästä ole herätetty laajaa yleisökeskustelua, vaan halutaan se ujuttaa perustuslakiimme vähin äänin melkein huomaamatta kansalta mitään kysymättä niin kuin aikanaan euroon siirtyminenkin.
Onko PerusSuomalaiset tällä ehdottomuudellamme suljettu hallituksen ulkopuolelle? Yksi mahdollisuus on siinä, että meille annetaan vapaat kädet äänestyksessä niin kuin nykyisessä hallituksessa vihreille ydinvoimaäänestyksessä. Hallitusneuvotteluissa on siis paljon ratkaistavaa. Vaalien suurinta voittajaa on vaikeaa jättää pois hallituksesta ehkä vain lisää korkoa kasvamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!