Kansainvaälisten pankkien asiantuntija antoi haltuuni seuraavanlaista faktatietoa:
Tässä pari näkemystä muutamista käsityksistä, joita liikkuu Portugalin ja Kreikan keskusteluun. Minun mielestäni ongelma on Kreikka. Yksinään Portugalin voisi auttaa suosta, ja se olisi ehkä suotavaakin, mutta se vain tekisi mahdottomaksi olla pelastamatta Kreikkaa, ja tämä taas olisi ihan väärin. Kommentoin sitä miksi Kreikka on toivoton tapaus.
1. Jotkut sanovat, että Kreikan velkojen uudelleenjärjestely johtaisi maan pankkisysteemin luhistumiseen, joka tuhoaisi maan talouden. En usko tätä. Suomen talous kärsi pahasti 1992-1994, ja kaikki pankit olivat kuralla. Silti siitä suosta noustiin omin avuin. JP Morganin arvion mukaa 50% arvonalennus Kreikan valtionobligaatioista jättäisi maan pankkisysteemiin vielä noin euro 4 miljardia omaa pääomaa. Tuo ei ole paljon, mutta kun sitten pankit myytäisiin pätevämmille ulkomaalaisille, ei tuo nyt maailmanloppukaan olisi.
2. Eurooppalaisten pankkien väitetään kärsivän niin kohtuuttomasti mahdollisessa Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyssä, että lainahanat eurooppalaisille firmoille kuivuisivat. Puppua. Nordean ja Sammon saatavat Kreikasta ovat todennäköisesti niin pienet, että asialla ei olisi mitään vaikutusta luottojen saatavuuteen Suomessa. Suurin eurooppalaisen pankin saatava on Ranskalaisen BNP Paribasin ja sen raportoidaan olevan euro 1.7 miljardia. Jos tuosta leikattasiin puolet pois, olisi se alle 5% pankin omasta pääomasta, kivulias opetus, mutta ei liiketoimintaa oleellisesti jarruttava.
3. Monet ovat jo ottaneet takkiin. Kreikan valtion lainat vaihtavat markkinoilla omistajaa jopa 50%iin nimellisarvosta. Se tarkoittaa että moni sijoittaja on jo kirjannut tappiot. Uudelleenjärjestely ei siis merkitsisi alennuksella bondeja ostaneille mitään tappioita. On jopa mahdollista, että jotkut isot pankit, jotka kuvittelevat voivansa painostaa hallituksiaan pelastamaan Kreikan, ovat spekuloineet ostaen obligaatioita alennuksella siinä toivossa että kun pelastuspaketti ilmoitetaan, saavat he kirjata pikavoiton. Näinhän jo kävi pienessä mittakaavassa alkuviikosta. Älä koskaa aliarvioi investointipankkien kykyä keksiä rahanansaintapaikkoja.
4. On myös mahdollista, jopa todennäköistä, että monet isot eurooppalaiset pankit eivat ole paljastaneet todellisia nettosaataviaan Kreikasta, koska ovat viilanneet positioitaan luottojohdannaisilla. Siksi ehkä pelkoa ilmassa. Jos he siksi ottavat takkin, olkoon niin. Joka yrittää väistellä sääntöjä, ei saa valittaa jos pilkka osuu omaan nilkkaan. Huomaa että USA yrittää omalla tahollaan tuoda sääntelyä luottojohdannaisiin, mutta Eurooppa (erityisesti GB ja Ranska) laittavat hanttiin. Kaunista.
5. Pankkien pelottelu Saksassa ja Ranskassa on tehokasta. Molemmat haluavat maidensa finanssisektorien ottavan markkinaosuutta pois Lontoolta. Ei ihme että erityisesti Ranska on pehmeänä.
6. Kreikan epärehellisyyttä ei saa palkita. Sen kyvyttömyys kerätä veroja on pöyristyttävää, ja voi selittyä vain poliitikkojen haluttomuudella. Kreikalla olisi lisäksi riittävästi myytävää. IMF tänään sanoi että Kreikan valtion maa-omistukset yksinään ovat yli 300 miljardin arvoiset.
7. Olen samaa mieltä puheenjohtaja Soinin kanssa että sillä rahamäärällä jota syydettäisiin Kreikan ja Portugalin pelastamiseen, voidaan vain lisätä inflaatiopaineita. Kun inflaatiota vastaan sitten taistellaan korkeammilla koroilla, joutuvat suomalaiset ja muutkin eurooppalaiset yritykset kärsimään vielä enemmän kuin pankkiensa kivuista. Eli pelastusoperaatio vain nopeuttaisi seuraavan kriisitilanteen syntyä vieläkin suurempana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!