PerusSuomalaisten Tampereen puoluekokous oli suoranaista jatketta huhtikuun vaalien jytkylle. Henkilövalinnat kuten aina olivat mielenkiitoisinta antia. Varsinaista asiapuolta kuten puolueohjelmia tms ei ollutkaan päätettävänä vielä heti näin vaalien jälkeen ja aikaisemman pienpuolueen riittämättömien henkilöresulssejen takia. Nyt kun olemme suurpuolue, tahti tietysti muuttuu kaikessa. Sen näkyi myös kovana pyrkynä puolueen johtotehtäviinkin.
Tosin ykköspaikat olivat jo etukäteen selviä. Timo Soinin vastaehdokkaaksi ei kukaan järkevä voinut edes ajatella asettuvansa eikä onneksi ketään järjettömiäkään ilmottautunut. Samoin puoluesihteeri Ossi Sandvikiä ei suurvaalivoittojen sarjan jälkeen voinut ajatellakaan vaihdettavaksi, tosin Auran kirkkoherra Torsti Äärelä oli ehdokkaana, jotta saatiin vaali aikaiseksi.
Sen sijaan kaikille kolmelle varapuheenjohtajan pesteille olisi ollut ottajia oikein runsauden kanssa. Kansanedustajaksi noussut kaksinkertainen juoksun euroopanmestari ja muutenkin luonnikas ja esiintymiskykyinen Juha Väätäinen oli tyrkyllä kaikille kolmelle paikalle jääden aina kolmanneksi eli pois toiselta ratkaisevalta kierrokselta. Sääntöjen mukaan - jos kukaan ei saa eka kierroksella vähintään puolta äänistä - pääsee kaksi eniten ääniä saanutta toiselle kierrokselle. Niin hyviä ehokkaita joka tehtävään löytyi. Mutta eipä Juha ollut moksiskaan, hän vain halusi olla käytettävissä ja tarjosi tähän mahdollisuuden.
Ensimmäistä varapuheenjohtajaa äänestettäessä kaksi untuvikkoparlamentaarikkoa ja myös saman 36 vuoden ikäistä Hanna Mäntylä Lapin Sallasta ja Juha Eerola idästä Kotkasta saivat enimmät äänet, toisella kierroksella sitten Hanna löi Juhan ja näin ensimmäiseksi Timo Soinin varahenkilöksi nousi nainen. Se kuvastaa hyvin puolueemme uusiutuvaa imagoakin, onhan puoluehallituksen jäsenistäkin tasan puolen naisia, toinen puoli siis miehiä.
Toista varapuheenjohtajaa nimettäessä ei sitten ollut epätietoisuutta, kuka tulee valituksi Juhan voittaessa myös toisella kierroksella vastaehdokkaaksi nousseen ammattiyhdistyssiivestä nostetun keskipohjalaisen miehen.
Kun kaksi ensimmäistä valintaa osuivat kansanedustajaan, olikin kolmanneksi valittava ei- kansanedustaja jo senkin takia, ettei päästäisi sanomaan, että kansanedustajat ovat kaapanneet vallan puolueessa. Sukupuolella ei ollut väliä, koska säännöt sanovat vain, että varapuheenjohtajissa tulee olla kummankin sukupuolen edustaja. Itse sain kunnia olla ensimmäisenä ehdottamassa lopulta myös läpimennyttä Pirkanmaan piiriä alusta lähtien johtanutta Parkanon paakaria Reijo Ojennusta, jonka puolueura on pitkä ja ansiokas. Ja onhan hän kaiken lisäksi tulevan kuntaliitoksemme alueelta. Toisella kierroksella hän voitti saman ammattiyhdistysmiehen, joka edellistäkin toista varapuheenjohtajaa valittaessa oli toisellakin kierroksella.
Puoluevaltuuston 45 paikkaa saatiin soviteltua piirin puheenjohtajien ja puoluejohdon palaverissa. Kansanedustajat kuuluvat myös puoluevaltuustoon, joten se on aika monilukuinen elin eli puoluehallituksen kanssa yhteensä satakunta henkeä. Satakunnasta edustajsiksi tulivat Pauli Saarinen, Simo Riuttamäki ja Laura Huhtasaari. Puoluehallituksessahan on mukana Satakunnan piirin puheenjohtaja Seppo Toriseva. Niin että hyvin on pullat uunissa senkin puolesta.
Kaiken kaikkiaan perin onnistunut ja tulevaisuudenuskoa luonut kokous, jonka sunnuntaiaamun sain aloittaa pitämällä perinteisen hartaushetken. Paljon sai tavata vanhoja puolueveteraaneja ja uusia vähemmän aikaa puolueessa olleita, mutta kaikkien kesken vallitsi todella hyvä henki, nyt meidätkin ennen vähän toisen luokan kansalaisina pidetyt on huomattu ja arvostuskin on noussut. Meidätkin on nyt jo pakko ottaa huomioon tasavertaisina ihmisinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!