sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Honkajoen asema

Honkajoen markkinoilta ostin kaksi alennuskirjaa: Vappulan Honkajoen asutus ja olot Ruotsin vallan aikana, Heikki Kiviniemen "Pohjoisen porstuas, Hämeen hännillä" Honkajoki kunnallisen itsehallinnon aikana. Näiden historiankirjojen innoittamana voi pohtia Honkajoen asemaa ennen ja siltä pohjalta myös tätä päivää.

Itse markkinat taas kerran olivat onnistuneet, sää suosi helteisenä, väkeä ja myyjiä oli jopa tungokseen asti. Perjantai-illan hölkässäkin päävoitto tynnyrisauna löysi voittajansa. Näin markkinoiden 30-vuotinen taival tuli täyteen hyvien tähtien alla.

Historiankirjoista käy eittämättömästi ilmi, miten Honkajoen -aiemmin Hongonjoki vuoteen 1951 asti- asutus on tullut Ikaalisista Kankaanpään kautta. Honkajoki kuuluikin Ikaalisten seurakuntaan kuten koko Pohjois-Satakunta, samoin Ikaalisten pitäjään. Omaa paikallishallintoa aloitettiin 1867, mutta nälkävuodet aiheuttivat sen, että vasta ensimmäinen varsinainen kuntakokous pidettiin v.1870 sekin vielä pappilassa. Oma seurakunta täyttää tänä vuonna 11.12. 120 vuotta, kun seurakunta sai perustamisluvan v. 1891. Oma kirkkoherra tosin astui virkaan vasta 1.5.1905, jolloin Kankaanpäässä vaihtui kirkkoherra.

Näin Honkajoella on perinteitä suur-Ikaalisten suuntaan. Tuntuukin vähän juuriensa tuntemattomuudelta Honkajoen päätös jäädä pois neuvottelemasta uudesta kuntien yhtyynliittymisestä Parkanon, Jämijärven ja Kankaanpään kanssa, kun kuitenkin yhteisellä historialla on pitkät perinteet ja eritoten Kankaanpään kanssa yhteistyö on jatkuvasti hyvin monipuolista.

Yhtä yhteistyö puutetta honkajokiset erityisesti valittavat, kun vain Karvia ja Kankaanpää kuuluu Vatajankosken Sähkön omistajakuntiin ja kuitenkin molemmat yhtiön sähköä jauhavat kosketkin Jyllinkoski ja Vatajankoski sijaitsevat Honkajoen alueella.

Eiköhän jatkossa lyödä hynttyyt yhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!