keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Mistä kasvavalla vanhusmäärälle asuinpalvelut

Eliniän lisääntyessä kansakuntamme väistämättä ikääntyy. Ja tämä tietysti tuo kasvavia tarpeita vanhusten hoitoo. Mielestäni juuri tämä sektori vaatii tällä hetkellä kaikkein kipeimmin resulsseja ja monipuolista kehittämistä. Vanhuksemme ovat ansainneet myös ihmisarvon mukaisen elämän ehtoon.

Näin myös täällä Kankaanpäässä, jossa on huutava puute vanhusten hoitopaikoista. Pelkkiä asuntoja on saatavissa riittävästi, mutta hoivapaikkoja tarvittaisiin, koska kaikki eivät enää tule toimeen kotioloissa kotipalvelunkaan ja kotisairaanhoidon avulla.

Yritystä on ollut kaupungin omistamalla Vanhustentalosäätiöllä, jonka puheenjohtajana muuten tällä hetkellä toimin. Useamman kerran on ARA:lta (Valtion asuntorahasto) anottu avustusta palvelutalon rakentamiseen, mutta turhin toimin. Rahat menevät suurempiin asutuskeskuksiin. Aikaisemmin RAY on rahoittanut tällaisia hankkeita, mutta ilmeisesti EU:n direktiivien takia se tie on tukittu mukamas yksityistä kilpailua vääristävänä.

Meillä on nykyisen Kanervakodin yhteyteen suunniteltu saman kokoinen laajennus, tonttikin on valmiina ja terveyskeskuspalvelut sijaitsevat aivan vieressä. Kun kaikki muu on siis selvää, näkisinkin, että muiden rahoituslähteiden ehtyessä kaupungin itsensä on ryhdyttävä toimeen ja velkarahalla pystytettävä laajennusosa, niinhän rakennettiin kolmen ryhmän päiväkoti ja niin rahoitetaan kaupungin Yrityspalvelun teollisuushallirakentamisetkin.

Vierastan näiden vanhuspalveluiden siirtämistä yksityisten hoidettavaksi, koska eivät hekään sitä hoida sulasta lähimmäisenrakkaudesta vaan voitontavoittelu on tietysti takana semminkin, kun nämäkin ovat ketjuuntumassa ja paljolti siirtymässä ulkomaiseen omistukseen. Ei oikein järjestettynä kunnallinen hoito tule sen kalliimmaksi kuin yksityinenkään, ja vaikka viranomaiset valvovat toimintoja, niin kyllä kunnallinen hoito on aina varmempaa ja pysyy samanlaisena, yksityisellä puolella kilpailun loppuessa ei kaikesta ole takeita.

Kun eri tasoisten asuntojen tarve kasvaa, olisi myös Kankaanpäässä varmasti käyttöä myös ns. senjoritalolle, jossa asukkaat saavat asua omissa tai vuokratuissa asunnoissa, mutta olisi talon yhteisiä palveluita kuten ruokailuja, siivousta ja muuta tarvittavaa. Tässäkin kunta voisi olla aloitteentekijänä, kartoittaa tarvetta ja ryhtyä sanoista tekoihin ja hankkia myös yhteishakkeeseen rahoitusta.

Nyt kauan odotettu vanhuspalvelulaki tulee määrittelemään hoitajien ja hoidettavien välisen oikean suhdeluvun. Sitä varten on kunnissa ruvettu vähentämään vanhainkotipaikkoja, jolloin hoitajien suhteellinen määrä nousee ilman henkilölisäyksiä. Tosiasiassa jo laitoshoidossa olevat vanhukset eivät tule toimeen kotipalveluidenkaan avulla, joten laitospaikkojen vähentäminen ei näin ollen ole asiallista. Tämä laitospaikkojen alasajolla onkin ideologiset syyt. Ajamalla kunnallinen laitoshoito alas saadaan luotua entistä suurempi kysyntä yksityiselle palvelutuotannolle ja siten lisätään sosiaali- ja terveysbisnestä. Palvelutuotannon ulkoistamista eivät PerusSuomalaiset ole kannattamassa. Kasvavan vanhusväestön tarpeet on kunnissamme hoidettava kunnialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!