Sain vastaanottaa eduskunnan varapuhemiehenä Kiinan kansankongressin ympärisyövaliokuntaryhmän vierailun eduskunnan puolesta diplomaattien huoneessa. Ryhmä oli jo sitä ennen ollut eduskunnan ympäristövaliokunnan kanssa keskusteluissa ja nauttinut eduskunnan tarjoaman lounaan.
Sain puheenvuorossani tuoda esille monia maittemme välisiä asioita. Suhteemme ovat erittäin hyvät eikä ongelmia ole, Suomi toki kokonsa puolesta on paljon pienempi, mutta monet maamme asiat kuitenkin kiinnostavat myös Kiinaa. Yhteistyö painottuu erityisesti kaupallistaloudelliselle alalle. Poliittiset suhteet luovat kuitenkin kaikelle yhteistyölle pohjan. Suomi ei tietenkään Kiinan kannalta ole merkittävä poliittinen toimija, mutta esim. EU:n kautta osallistumme myös Kiinaan liittyvään päätöksentekoon.
Ympäristövaliokunnan vierailusta kun oli kysymys, oli hyvä tähdentää Kiinan talouden ja yhteiskunnan kehityksen koskettavan Suomea ennen kaikkea globaalin talouden ja ympäristökysymysten kautta. Kiinan nopea kasvu merkitsee haastetta Suomen talouden kaikille aloille, sillä maa on suurin kauppakumppanimme Aasiassa ja kaiken kaikkiaan neljänneksi suurin. Maittemme välinen kauppa vuonna 2010 oli arvoltaan 6,5 miljardia euroa.
Kiinassa toimii noin 260 suomalaista yritystä, vuosittainen kasvu on kymmenkunta, pääasiassa pk-yrityksiä. Suomlaiset työllistävät yli 50 000 henkilöä ja investointeja on kymmenen miljardin euron edestä. Kiinan vastaavat sijoitukset Suomeen ovat vaatimattomat, vain 20 miljoonan euron luokkaa. Parantamisen varaa siis riittää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!