Kolmena päivän vapun tienoilla neljällä miehellä talkoiltiin valtatie 23:n tievarsia puhtaaksi sinne heitetyistä roskista, joilla ei näy loppua oleva. Ja kuitenkin tiedämme kampanjat Pidä Suomi siistinä ja kaiken kouluopetuksen muun valistuksen, joka vaan ei näytä menevän perille. Kaikenlaista roskaa riittää vaikka millä mitalla ja jätesäkit täyttyvät jo lyhyelläkin matkalla. Ei voi kuin ihmetellä meidän ihmisten välinpitämättömyyttä ja täydellistä piittaamattomuuttamme maame ja asuinseutumme viihtyisyydestä ja siisteydestä.
Kaivelin Suomen lakikirjasta asiaa koskevia pykäliä. Löytyy jämäkkä jätelaki, joka sisältää monia säädöksiä kuntien jätehuollolle, jätteiden tuottajille, mutta myös meille tavallisille tallaajille eli roskaajille.
Laista löytyy kyllä roskaamiskielto: Ympäristöön ei saa jättää roskaa, likaa jne. siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentamista, viihtyisyyden vähentymistä tai niihin rinnastettevaa muuta haittaa. Tämän kiellon rikesakkoseuraamuksesta todetaan tämän roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta poliisin voivan määrätä roskaajalle 50 euron rikesakon. Roskaaja voidaan myös määrätä puhdistamaan roskaantuneen alueen.
Taitaa vaan tämä roskaamislakipykälä olla ns. kuollut pykälä eli sitä on vaikea toteuttaa. Joissakin maissa kyllä osataan valvominen suorittaa ja rangaistuksia jakaa. Ja seurauksetkin ovat hyvät, alueet pysyvät siisteinä, käteen sattuvat jätteet löytävätkin paremmin paikkansa roskiksista tai autolla ajettaessa niitä ei kylmästi heitetä ikkunasta tienvarteen vaan kerätään jätepussiin, joka sitten kiikutetaan jätesäiliöön.
Kun ei hyvällä näytetä saavan parannusta aikaan - katsottakoon vaikkapa Kankaanpään toria varhain aamulla yön juhlijoiden jäljiltä ennen siivoojien käyntiä - niin olisiko paikallaan valvonnan tehostaminen ja sakonkin rapsauttaminen. Tehokkainta tietysti olisi määrääminen roskien keräämiseen.