Tiistai-iltana kävimme sotainvalidileiriltä kesäteatterissa. Porin Isojoenrannassa, Sunnunniemen Pajutilalla näyteltiin Mika Waltarin ehkä puhdaspiirteisin farssikomedia "Rakas lurjus" vuodelta 1953. Näyttelijöitä oli vain kolme, mutta he osasivat työnsä ja saivat katselijoiden mielenkiinnon säilymään koko kaksituntisen ajan.
Huoneenvuokralain aikaan kahden poikamiehen tilavaan asuntoon oli asutettava myös lisähenkilö. Setä ja veljenpoika vihasivat ja pelkäsivät naisia, mutta ottivat tutun asessorin kepposmielessä suositteleman, pojan hahmoon pukeutuneen naisen. Tyttö uskottelee itsellään olevan kaksoispuolikkaan, joka on tyttö. Niinpä hän esiintyy vuoron perään sekä poikana että tyttönä miesten huomaamatta, että kyseessä onkin sama henkilö. Kun lopulta paljastuukin, että hän on yksi ja sama henkilö, molemmat miehet ovat korviaan myöten rakastuneet häneen, jota he ovat luulleet vuokralaisensa kaksoissisareksi. Lopputuloksena on avioliitto rakkaan lurjuksen eli vuokralaisen ja veljenpojan välillä.
Waltari on kirjoittanut 30 näytelmää, elokuvia hänen tekstiensä pohjalta on tehty 33. Ei turhaan häntä pidetä Suomen tuotteliaimpana ja myös kansainvälisesti menestyneimpänä kirjailijana. Kirjahyllystäni löytyy kaksi Ritva Haavikon toimittamaa Mika Waltaria käsittelevää kirjaa: "Kirjailijan muistelmia" ja "Mika Waltari - mielikuvituksen jättiläinen". Waltarin kirjoista ei löydy kuin "Sinuhe egyptiläinen", "Valtakunnan viholliset" ja "postuumi Nuori Johannes". Perikunnan kirjoista muut Waltarin tiiliskiviromaanit ovat kelvanneet muillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!