Sain olla miellyttävässä tilaisuudessa, kun Porin Katariinankadun lyseon oppilaat olivat äänestyksellä ykköseksi tulleen jälkeen päätyneet minuun. Tunnin jälkeen myös muutamat jäivät juttelemaan ja juuri he varmasti olivat vaikuttaneet valintaani.
Meitä kansanedustajia on jalkautettu kouluihin tällä viikolla, kun olemme vielä vapaita eduskuntatyöstä ja vietämme monin juhlallisuuksin viime syksystä tulevaan huhtikuuhun asti 150-vuotisen säännöllisen valtiopäivätoiminnan juhlavuotta. Aleksanteri II avasi säätyvaltiopäivät juhlalllisin menoin vuonna 1863. Edellisistä Aleksanteri I:n myöntämistä, koko maamme ensimmäisistä Porvoon valtiopäivistä ehtikin kulua melkoisesti vuosia, kun ne pidettiin vuonna 1809.
Koululaisten kysymykset koskivat pääasiassa heidän elämänolosuhteisiinsa liittyviä asioita, kuten mopoautoja, kevytmootoripyöräkorttia ja koulun järjestyssääntöjä. Kesätöihin pääsemiseksi ehdotettiin valtiolle tai kunnille velvoitetta järjestää nuorille työpaikka pariksi viikoksi.
Myös yleisempiä kysymyksiä tuli esille, kuten tuloverotuksen tasavero esim. 22 %:iin, uskonnonopetuksen pakollisuus ja lapsilisän keston nostaminen täysi-ikäisyyteen asti.
Tunnin loputtua oli paras kysymys jäädä vallan esittämättä, mutta pyynnöstäni se saatiin vielä käsitellä: pitäisikö pakko-ruotsista luopua ja tarjota valinnaiseksi vaikkapa venäjää? Sain raikuvat aplodit ollessani samaa mieltä kuin pakkoruotsin poistamista kansalaisaloitteella esittäneet. Kerroin omakohtaisia kokemuksia tästä ruotsin pakollisesta oppimisesta. Ja siihen voi vielä lisätä, että parhaillaan luen vapaaehtoisesti ruotsia.
Facebookissa sain vastata koulun opettajan Ulla Suontaustan esittämään pahoitteluun siitä, kun hän ei päässyt paikanpäälle:
Joutsenlahti Kyllä todella kaikki sujui luonnikkaasti, katselimme aluksi 10 minuutin videon eduskuntatyöstä, sitten kerroin lyhyen kaavan mukaan työstämme ja loppuaika oli 9-luokkalaisten tekemien kysymysten käsittelyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!