torstai 20. helmikuuta 2014

Metsäpoliittinen selonteko

Kautta aikojen ensimmäinen eduskunnalle annettu metsäpoliittinen selonteko kirvoitti peräti 112 puheevuoroa. Metsä on aina ollut se tuki ja turva, johon viimeiseksi on voitu nojata ja niin se näyttää olevan nytkin, kun esimerkiksi Nokia-huumakin osoittautui vain väliaikaiseksi. Ja kun Suomi-poika tänään sai olympiakultamitalin pitkän tauon jälkeen, sopi keskustelu metsästä samaan päivään, onhan metsä meidän vihreä kultamme.

Toisaalta pidettiin päivän selontekokeskustelua myös kohtalon ivana, kun samana päivänä tuli julkisuuteen metsähallituksen pääjohtajan Jyrki Kansan eroilmoitus, vaikka monen suusta annettiin hänelle kiitosta ja arveltiin eron johtuvan hallituksen suunnitelmasta osakeyhtiöittää metsähallitus ja tietysti siitäkin, että ukko-valtio on vaatimassa yhä suurempaa tulopalautusta valtion metsistä.

Johdin puhetta viimeiset yli kolme tuntia keskustelun alettua kello 14, ja kello oli lopettaessamme 19.47. Puheenvuoron pitäjien järjestyksessä, joka sinällään on täysin sattumanvarainen, oli hauskoja peräkkäisyyksiä. En jopa malttanut olla siitä mainitsematta, kun vuoron perään puheenvuoronsa käyttivät eduskunnan hiihtomestarit Eero Reijonen ja Raimo Piirainen juuri Suomen hiihdon suurena päivänä, kun saimme sprinttihiihtoviesteissä kultaa ja hopeaa.

Samoin sattuivat puhumaan peräjälkeen samoilla kirjaimilla alkavat Timo Kalli, Elsi Katainen ja Johanna Karimäki; Hanna Mäntylä, Lea Mäkipää ja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä Pirkko Mattila ja Eeva-Maria Maijala.

Odotusten mukaisesti eniten puheenvuoroja 31 kertyi keskustalle, perussuomalaiset olivat toisena 27 puheenvuorolla, seuraavina kokoomus 17, demarit 13, vihreät 7, joista kaksi ympäristöministeri Ville Niinistöllä, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla neljä, vasenryhmällä kolme ja rkp ylsi kahteen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vastasi neljästi.

Yleisesti  kiiteltiin sitä, että maallemme monin eri tavoin ainutlaatuisen tärkeä Metsä nostettiin näin esille. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Lauri Heikkilä toi esiin myös puun suuren merkityksen, mutta myös nykyhallituksen toimien arvostelun:

"Metsä on kautta aikojen ollut maamme vaurauden kivijalka ja suomalaisen hyvinvoinnin lähde. Perussuomalaiset luottavat metsäsektorimme menestymismahdollisuuksiin myös jatkossa, huolimatta siitä, että viime aikoina kyseinen sektori on ollut suurten muutosten edessä. Luottamustamme ei horjuta edes se, että viimeisten vuosien aikana metsiin perustuvan teollisuutemme tuotanto sekä arvo ovat laskeneet. Uskomme yhä vakaasti, että metsäalalla on mahdollisuuksia pärjätä yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa – varsinkin, kun perinteisten paperin ja kartongin rinnalle nostetaan uusia innovatiivisia tuotteita. Kokonaisuudessaan koko metsäsektorin toimintaedellytysten ja kannattavuuden parantaminen on Suomen edun mukaista. Tämä nousee esiin paikoitellen myös selonteossa. 

Arvailujen varaan kuitenkin jää, onko maamme kuuden puolueen hallitus sisäistänyt edellä mainittua, sillä se on omilla toimillaan heikentänyt vahvasti vientivetoisen metsäsektorin kilpailukykyä ja toimintamahdollisuuksia maassamme. Lisää rajoituksia metsäteollisuudelle ja turvetuotannolle on tulossa parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä olevien ympäristönsuojelulakimuutosten myötä. Näin siitäkin huolimatta, että kilpailukyvyn tärkeys on selonteossa tuotu keskeisesti esiin. Esimerkkinä hallituksen tekemistä kilpailukykyä heikentävistä toimista voidaan mainita ns. Windfall-vero eli voimalaitosvero, joka otetaan tänä vuonna käyttöön. Metsäteollisuuden merikuljetuksiin kohdentuva rikkidirektiivi tulee puolestaan voimaan ensi vuonna. Kyseiset toimet rapauttavat pahasti maamme teollisuuden kilpailukykyä, mikä kohdistuu voimakkaasti myös metsäsektorille. Jatkossa perussuomalaiset pyrkivät pitämään huolta siitä, että maassamme luodaan hyvät toimintamahdollisuudet aktiivisen metsätalouden harjoittamiselle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!