"Kohti parempaa Eurooppaa" on teemana perussuomalaisten mepin, Sampo Terhon, Suomen Perustan kautta julkaisemassa pamfletissa.
Hän kertoo ensin Euroopan Unionin historian Euroopan hiili- ja teräsyhteisön synnystä 1952 lähtien. EU:sta piti tulla hyvinvoinnin ja kansanvallan turva, mutta Sampon mukaan siitä uhkaakin tulla niiden turma. Kunnianhimoisena tavoitteena oli tehdä Lissabonin sopimuksen mukaisesti EU:sta maailman kilpailukykyisin talousmahti. Myös sisäisten erojen piti tasoittua, mutta toisin kävi. Etelä-Euroopassa velkaannuttiin holtittomasti ja näin yhteisvaluutan, euron pohja petti. Katasrofin syntymistä edesauttoivat ylikuumentuneet rakennussektorit, pankkien löperö lainananto, talouskasvun puute, tuhlailevat julkiset sektorit ja tilastojen vääristely.
Sampon mielestä EU on perustettava uudelleen, koska siinä on paljon hyvääkin, kuten rauhan rakentaminen, vapaa liikkuvuus ja laajat sisämarkkinat. Mutta kehittämisessä on lähdettävä idealismin sijasta realismin tielle.
Kansanvaltaisuutta on lisättävä. Varsinkin itälaajentumiseen tulisi laittaa stoppi, koska uusien maiden liian nopeatempoinen liittyminen on aiheuttanut ongelmia. Parlamentin toimintatapoja olisi järkeistettävä, budjetin paisuttaminen lopetettava, komissiosta tehtävä demokraattisempi, koko EU:n toimivaltaa rajattava sekä federaatio- ja integraatio-kehitystä estettävä. Eurosta eroaminen olisi mahdollistettava.
Näin siis liittovaltiokehitystä on kaikin tavoin vastutettava. Siihen onkin jatkossa entistä paremmat mahdollisuudet, koska EU-kriittiset puolueet lisäävät kannatustaan ympäri unionia. Sampo Terho istuu EFD:n eli vapaan ja demokraattisen Euroopan ryhmässä, joka poiketen muiden suomalaismeppien ryhmistä ainoana ajaa löyhempää EU:ta. Muut ryhmät ovat tiiviimmän unionin kannalla, niinpä esimerkiksi keskustan ryhmän Alden puheenjohtaja sanoo: Tarvitsemme yhdentyneemmän euroalueen, vaikka täällä Suomessa nämä muut maamme mepit haluavatkin kannatuksen menettämisen pelossa tämän kieltää.
Kannattaa toden totta lukea tämä Sampo Terhon 64-sivuinen opus. Ei oppi ojaan kaada, ei varsinkaan tässä EU-asiassa, joka on mitä ajankohtaisinta sikälikin, kun toukokuussa on taas edessä uusien meppien valinta. Ja vaali-innostuksessa on parantamisen varaa, koska kaksissa viime vaaleissa äänestysprosentti on jäänyt 40 %:n tasolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!