Vielä näin itsenäisyyspäivän aattona äänestää prätkäytettiin monestakin asiasta. Lähemmäksi hallituksen esityksen korjaamista päästiin keskustan esittämästä ponnesta äänestettäessä 99-95, yksi tyhjä ja 4 poissa. Lausumaehdotuksessa toivottiin oman verottoman sähkötuotannon sallimista aina, kun se tapahtuu generaattoriteholtaan alle 250 kVA: suuruisessa tuotantoyksikössä.
Perussuomalaisten epäluottamusehdotus hallitukselle sen sijaan ei saanut edes muun opposition kannatusta tällä kertaa, vaan tyrmättiin äänin 109-38, tyhjiä 47, poissa 5. Asia, jonka yhteydessä tämä luottamus mitattiin koski kriisirahastoja.
Päivän eniten tunteita nostattanut äänestys koski kuiteknin Fennovoimaa ja sen avukseen saamia Rosatomia, Fortumia ja paikallisia enrgiayhtiöitä, jotka yhdessä hakivat uuden Pyhäjoen Hanhikiveen neitseelliseen luontoon suunniteltava ydinvoimalan lupaa. Se tuli äänin 115-74, tyhjiä 4 ja poissa 6, joista tosin kaksi poissaolijoiksi joutunutta korjasivat jääneensä vastoin tahtoaan poissaolijoiksi, demarien Raakel Hiltunen ilmoitti tahtoneensa äänestää ei ja perussuomalaisten Kaj Turunen kyllä.
Itse jäin tässäkin äänestyksessä tappiolle jääneiden joukkoon ei-kannallani, johon joukkoon Satakunnasta kuuluvat myös Ari Jalonen ja ministeri Krista Kiuru. Tähän kunniakkaaseen joukkoon kuului myös muita demariministereitä Kristan lisäksi eli Susanna Huovinen, Pia Viitanen ja Sakari Tuomioja.
Ryhmittäinkin laskien demarit saivat vastustajia eniten eli 15, meitä perussuomalaisia oli 13, vasemmistoliittoa 11, vihreitä 10, keskustaa 8, rkp 7, kd 4, kokoomus 3, pienryhmät kokonaisina eli vasenryhmä kaksi ja muutos11 yksi. Myös vihreät olivat koko ryhmänä vastaan, rkp:stä kaksi äänesti puolesta ja Stefan Wallin tyhjää. Vasemmistoliittokin oli muuten yhtenäinen, mutta poissa oli yksi Anna Kontula.
Perussuomalaisissa ydinvoimalaa kannatti 19 ja välillisesti myös siis poissaolijaksi joutunut Turunen. Meitä vastaan äänestäneitä oli jo mainittu luku 13, kolme äänesti tyhjää ja poissa Turusen lisäksi oli eduskunnan kuopus Olli Immonen, joka muuten oli poissa koko viikon. Tyhjää painoivat Juho Eerola, Reijo Tossavainen ja Pertti "Veltto" Virtanen.
Voisipa luetella meidät kaikki PS:n ei-äänestäneetkin aakkosjärjestyksessä: Ritva Kike Elomaa, siis jo mainitut me Satakunnan edustajat Ari Jalosen kanssa, Pietari Jääskeläinen, Kimo Kivelä, Osmo Kokko, Lea Mäkipää, Mika Niikko, Pentti Oinonen, Pirkko Ruohonen-Lerner, Vesa-Matti Saarakkala, Kauko Tuupainen, Ville Vähämäki.
Kaiken kaikkiaan ydinvoimaa vastustaneita naisäänestäjiä kertyi 41 ja meitä miehiäkin samaan joukkoon uskaltautui 33.
Näillä mennään tällä kertaa 97. itsenäisyyspäivää viettämään. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!