Torstaipäivän antia riitti. Väyrysen jaksaa taas kerran yllättää. Gallupeissa on jatkuvasti liikehdintää.
Ikiliikkuja Paavo Väyrynen (69 vuotta) jaksaa. Hän ilmoitti perustavansa uuden puolueen nimeltä kansalaispuolue. Saa nähdä miten hän saa kerättyä tarvittavat 5000 nimeä. Kansalaisaloitteeseensa kansanäänestyksen järjestämiseksi eurosta luopumiseksi hän kyllä sai kootuksi siihen vaadittavat 50.000 nimeä. Väyrynen lupaa myös jossain vaiheessa palata pimeyden ytimestä EU:n parlamentista eduskuntaan, jolloin hänen tilallaan oleva Miko Kärnä joutuisi väistymään. Tuntuu kyllä käsittämättömältä, että jo kerran eduskuntapaikasta mepiksi siirtymisen vuoksi luopunut voi palata takaisin eduskuntaan milloin tahansa niin tahtoo.
Vuoden 2013 presidenttivaaleissa Väyrynen menestyi yllättävästi saaden 17,5% äänistä ja olen ennakkoäänissä vielä Pekka Haaviston edellä, joka lopulta sai 18.8% ja pääsi Sauli Niinistön kanssa toiselle kierrokselle. Unto Hämäläinen kirjoittaa MMM 2013 miten huomiota herätti Väyrysen esiintyminen nuorekkaana, leikkisänä ja jopa itseironisena vaalikampanjassaan ja sai aluksi vastahakoisena pyristelleen oman puolueen innostumaan ehdokkaakseen, joksi kaikki muut pyydetyt varteenotettavat ehdokkaat olivat kieltäytyneet.
Eduskuntavaalit Väyryseltä eivät sen sijaan ole aina sujuneet Väyryseltä yhtä hyvin. V.2011 hän ollessaan ehdokkaana Uudeltamaalta ei päässyt edes läpi ja viime vaaleissakaan hänestä ei tullut omankaan puolueensa ääniharavaa Lapissa, vaan hävisi entiselle avustajalleen Katri Kulmunille äänin 9705-6897 ja perussuomalaisten Hanna Mäntyläkin voitti hänen 8065 ääntä.
Päivän gallupeissa oli taas suunnanmuutoksia, vaikka demarit olivat edelleen kärkipaikalla, oli heillä ensi kerran pitkästä aikaa laskua 1,2%, toisena oleva keskusta putosi 0,5% ja kolmatta sijaa pitävä kokoomus eniten eli 1,4%. Viidentenä vihreiden (neljäs +0,6%) perässä oleville perussuomalasille näytettiin pitkästä aikaa nousua peräti 0,9%, mutta vasemmistoliitto nousi vielä enemmän 1,3% ollen kuudentena.
Näin gallupit muuttuvat, mutta eduskuntavaaleihin on vielä yli kolme vuotta ja kunnallisvaalejakin ollaan jatkuvasti siirtämässä tuonnemmaksi. Aiemmin vaalit oli jo siirretty tämän vuoden syksystä v.2017 huhtikuulle ja nyt on siirto tapahtumassa syksyyn 2017, jolloin vaalit pidettäisiin yhdessä maakuntavaalien kanssa. Se, joka elää, näkee, onko silloin maakuntavaaleja. Itse en sitä jaksa uskoa, että tämä uusi sote-uudistus ja maakuntahallinto olisi niin valmis, että vaaleihin asti päästäisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!