torstai 11. marraskuuta 2021
Eikä muka menot ja verot lisäänny
UUTISET
UUTISET POLITIIKKA Iltalehti
Keskusta, kokoomus ja SDP: Hyvinvointialueille lautakuntia - kokouspalkkioista kerätään puolueille rahaa
Iltalehden tietojen mukaan SDP:n, kokoomuksen ja keskustan puoluesihteereillä on yhteisymmärrys siitä, että tuleville hyvinvointialueille perustetaan aluevaltuustojen lisäksi myös useita lautakuntia.
Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022. Kuva vuoden 2012 presidentinvaalien äänestyksestä.Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta 2022.
Juha Ristamäki
juha.ristamaki@iltalehti.fi
tiistai 09.11.2021 klo 20:53
Ideana on paitsi käsitellä lautakunnissa kunkin hyvinvointialueen asioita, mutta myös luoda lisää luottamushenkilöpaikkoja poliitikoille. Näin hyvinvointialueiden päätöksentekoon saataisiin mukaan myös niitä henkilöitä, jotka eivät pääse läpi aluevaaleissa.
Lautakuntien jäsenille tullaan maksamaan kokouspalkkioita, joista sitten puoluejärjestöt tulevat keräämään luottamusmiesveroa.
Luottamusmiesvero on noin 20 prosenttia luottamusmiesten kokouspalkkioista. Tällä hetkellä esimerkiksi hyvinvointialueiden valmistelun ohjausryhmien kokouksista voi saada 200 euron kokouspalkkion.
– Vaikka päätöksentekoon on tulossa uusi taso, ei puoluetukea olla korottamassa. Tämä on aika kohtuullinen hinta demokratiasta, ei se synny ilmaiseksi, lautakuntasuunnitelmasta tietoinen puoluelähde sanoo.
PS: ”Poliittista korruptiota”
Jokaisella hyvinvointialueella on aluevaltuusto, joka vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Aluevaltuustoon valitaan valtuutetut ja varavaltuutetut aluevaaleissa. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Valtuutettuja valitaan 59–89 hyvinvointialueen asukasluvun perusteella.
Aluevaltuusto voi asettaa lautakuntia, johtokuntia ja niiden jaostoja.
Keskustalla, kokoomuksella ja SDP:llä on enemmistö lähes kaikissa tulevissa hyvinvointialueissa. Ne voivat siis enemmistöllään asettaa lautakuntia aluevaltuuston toimintaa tukemaan.
Keskustalla lautakuntalinjaus sisältyy aluevaaliohjelmaan ja kokoomus suosittaa sitä alueille. SDP on myötämielinen ajatukselle, mutta ei ole ohjeistanut alueita.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto L u u k k a n e n on sen sijaan erittäin kriittinen suunnitelmaan asettaa lautakuntia ja sitä kautta kerätä rahaa puolueille. Luukkanen nimittää sitä ”poliittiseksi korruptioksi”.
– Minä hämmästelen, että mikä on tämän poliittisen korruption tarkoitus. Tästä olisi pitänyt käydä laajemmin keskustelua ja tuoda se puoluesihteerien viralliseen tapaamiseen, Luukkanen jyrisee.
Miljoonien eurojen ”demokratiarahat”
Edellisen kerran hyvinvointialueiden poliittisista rahoista kohistiin syyskuussa. Silloin Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus kertoivat, että valtion tuki aluevaaliedustajaa kohden voisi olla jopa 5 000 euroa vuodessa.
Maaseudun Tulevaisuuden mukaan suurimmista puolueista keskustan, kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit pitävät edustajatukea perusteltuna. Koko maan tasolla tuki olisi suurimmilla puolueilla vuosittain miljoonaluokkaa.
Tuolloin asiaa kritisoi äänekkäästi muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän kutsui Porissa pitämässään puheessa rahoitusta piilopuoluetueksi, jota valmistellaan kaikessa hiljaisuudessa.
Essayah sanoi, että useilla hyvinvointialueita valmistelevilla toimielimillä on ollut kiireellisimpien päätettävien asioiden joukossa tulevien aluevaltuustojen valtuustoryhmärahoituksen jakaminen.
– Tätä piilopuoluetukivedätystä valtuustoryhmätuen varjolla on kehdattu eräälläkin alueella nimittää ”demokratiarahaksi,” Essayah arvosteli.
Hänen mukaansa kaavailuissa on ollut tuhansien eurojen tuet per aluevaltuutettu.
– On selvää, että suurimmissa puolueissa puhutaan hyvinvointialueella sadoista tuhansista euroista, valtakunnallisesti miljoonista euroista, Essayah sanoi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!