torstai 16. joulukuuta 2021
HS-gallup entisenlaista
Politiikka|HS-gallup
Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena, perussuomalaisten kannatus laski puoli prosenttiyksikköä
Kolmen suurimman puolueen järjestys on vakiintunut viime kesän kuntavaalien jälkeen.
Perussuomalaisten Riikka Purra (vas.), kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Iiris Suomela olivat Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä keskiviikkona.
Perussuomalaisten Riikka Purra (vas.), kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Iiris Suomela olivat Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä keskiviikkona. KUVA: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
Jarmo Huhtanen HS
2:00
KOKOOMUS on yhä Suomen suosituin puolue, ilmenee tuoreesta HS-gallupista.
Marraskuun lopulla ja joulukuun alussa tehdyn kyselyn mukaan suosituimmat puolueet ovat kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset. Niiden jälkeen tulevat keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto.
OPPOSITIOPUOLUE kokoomuksen kannatus oli 21,4 prosenttia. Puolueen kannatus on noussut viime kevättalvesta lähtien viitisen prosenttiyksikköä.
Kolmesta suuresta puolueesta kokoomuksen kannatuksessa oli ainoana pientä lisäystä. Sdp:llä ja perussuomalaisilla kannatus oli lievässä laskussa. Kaikki muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaaliin.
Kokoomus nousi suosituimmaksi viime kesänä. Tuolloin se ohitti Sdp:n ja perussuomalaiset. Kesällä tapahtunut muutos heijastanee kuntavaalien tuloksia.
”Monesti vaalit muodostavat hetken, joka mahdollistaa muutoksen. Kokoomukselle lopputulos oli erinomainen, ja se hyvä fiilis kantaa edelleen”, sanoo kyselyn tehneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.
TOISEKSI suosituimman eli pääministeripuolue Sdp:n kannatus oli 19,3 prosenttia. Puolueen kannatus on ollut HS-gallupissa 19 prosentin tuntumassa viime keväästä alkaen.
Tässä mittauksessa se laski aavistuksen, 0,1 prosenttiyksikköä.
Itsenäisyyspäivän tienoilla alkanut kohu pääministeri Sanna Marinin (sd) illanvietosta korona-altistuksesta huolimatta osui aivan HS-gallupin aineistonkeruun loppuvaiheeseen. Aineisto kerättiin 16.11.– 10.12.
Nurmela uskoo, että keskustelu Marinin vapaa-ajanvietosta saattaa vaikuttaa Sdp:n kannatukseen. Hänen mukaansa kyse ei olisi niinkään yksittäisestä uutisesta kuin toistuvasta uutisoinnista, joka voi vaikuttaa joihinkin äänestäjiin.
”Toisia se karsastuttaa mutta toisia se voi myös innostaa. Tästä minulla ei ole numeroita, mutta boomereiden kostoon en jaksa kyllä uskoa.”
MTV:n tuoreeltaan tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista piti Marinin illanviettoa vakavana virheenä.
TOISEN suuren oppositiopuolueen perussuomalaisten kannatus oli 17,5 prosenttia. Se on noin neljä prosenttiyksikköä pienempi kannatus kuin esimerkiksi viime keväänä. Edellisestä mittauksesta se laski puoli prosenttiyksikköä.
Keskisuurista puolueista keskustan kannatus on 11,9, vihreiden 9,8 ja vasemmistoliiton 8,0 prosenttia. Kaikista puolueista vihreiden kannatus oli pudonnut eniten eli 0,7 prosenttiyksikköä.
Pienistä puolueista Rkp:n kannatus oli 4,5, kristillisdemokraattien 3,3, Liike nytin 2,3 ja ryhmän muut 2,0 prosenttia.
Sanna Marinin hallituksen puolueiden yhteiskannatus oli 53,5 prosenttia. Marraskuussa vastaava luku oli 53,7 ja lokakuussa 53,3 prosenttia.
ALUEVAALIEN mahdollinen vaikutus puolueiden kannatukseen on vielä arvoitus.
Nurmelan mukaan näyttää siltä, että kiinnostus aluevaaleja kohtaan ei ole edes kuntavaalien luokkaa. Kesän kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi poikkeuksellisen huonoksi.
”Toisaalta kyseessä on ensimmäinen vaali. Eihän sitä voi tietää, vaikka ihmiset innostuisivat. Jos ruvetaan juttelemaan asioista, jotka tuntuvat ihmisille todella tärkeiltä ja läheisiltä, se voi vielä muuttaa asetelmaa.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!