perjantai 3. kesäkuuta 2022
YLEn puoluegallup
Puolueiden kannatus
Ylen kannatusmittaus: Kokoomus kiri lähelle ennätyslukuja – keskustan kannatus notkahti
Kokoomuksen kannatus nousi toukokuussa maaliskuun ennätyslukujen tuntumaan. Pääministeripuolue SDP:n kannatus näyttäisi toipuneen huhtikuun notkahduksesta. Keskustan suosio putosi vuoden alimmalle tasolle. Vihreät ohitti vasemmistoliiton.
Puoluekannatusmittaus
Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
PEKKA KINNUNEN
2.6. 06:00
Suosituimpien puolueiden keskinäiset kannatuserot ovat venyneet merkittäviksi. Kokoomus on repinyt yli seitsemän prosenttiyksikön eron sosiaalidemokraatteihin, ja SDP on karannut perussuomalaisilta lähes neljän prosenttiyksikön etumatkalle.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja ennakoi, että puolueiden väliset kannatuserot tasaantuvat, kun huhtikuun 2023 eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalikampanjat käynnistyvät.
– Tästä on hyvänä esimerkkinä keskustan vaalivoitto vuonna 2015. Puolueella oli 26,8 prosentin kannatus joulukuussa 2014. Eduskuntavaaleissa keskustan voitto oli huomattavasti pienempi. Puolueiden väliset erot tulevat tiivistymään, kun päästään lähemmäksi vaaleja, Turja arvioi.
Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan eduskuntapuolueista eniten suosiotaan on menettänyt keskusta, jota äänestäisi vain hieman yli kaksitoista prosenttia puoluekantansa kertoneista.
Talven ja kevään aikana kannatustaan menettänyt perussuomalaiset onnistui toukokuussa pysäyttämään alamäkensä ja vahvistamaan asemaansa kolmanneksi suosituimpana puolueena.
Opposition kokoomuksen ja perussuomalaisten vahvistuminen on supistanut hallituspuolueiden yhteiskannatuksen 53 prosenttiin.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Millainen on nykyisen hallituksen suosio verrattuna aiempiin hallituksiin?
Punainen viiva näyttää nykyisten hallituspuolueiden suosion Ylen kannatusmittauksessa. Vertaa suosiota tummalla viivalla merkittyihin aiempiin hallituksiin.
Sipilä (2015-2019)
Katainen / Stubb (2011-2015)
Vanhanen II / Kiviniemi (2007-2011)
Jäätteenmäki / Vanhanen I (2003-2007)
Lipponen II (1999-2003)
Lipponen (1995-1999)
Nato-keskustelu nosti kokoomusta
Poliittista ilmapiiriä kevään aikana hallinnut keskustelu Suomen Nato-jäsenhakemuksesta huipentui toukokuun puolivälissä, kun Suomi ja Ruotsi päättivät hakea Naton jäsenyyttä.
Nato-keskustelun alkuvaiheissa maaliskuussa kokoomuksen kannatus nousi yhdessä kuukaudessa 3,5 prosenttiyksiköä ja ylitti 26 prosenttia.
Kokoomus oli perinteisenä Nato-puolueena parhaiten varautunut Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen muutokseen.
Puolueiden kannatusmittausten tulosten perusteella näyttää siltä, että monet liikkuvat äänestäjät kääntyivät Nato-keskustelun aikana kokoomuksen tukijoiksi.
– Tulkitsisin kokoomuksen nousua edelleen tällä turvallisuuspoliittisella näkökulmalla. Tähän mittausjaksolle osui Suomen Nato-hakemuksen jättäminen, ja kokoomus on ollut selkeästi Suomen Nato-myönteisin puolue.
– Kokoomuksen parhaat mittausviikot osuivat juuri tähän Nato-hakemuksen jättämisen jälkeiseen aikaan, vaikka kokoomuksella on muutenkin ollut todella vahvoja viikkoja, tutkimusjohtaja Turja kuvailee.
Kokoomus on selättänyt kilpakumppanit
Taloustutkimuksen tausta-aineistosta selviää, että kokoomus saa lisäkannatusta erityisesti vanhemmilta ikäryhmiltä.
Tutkimusjohtaja Turjan mukaan tämä voisi viitata siihen, että kyse on tästä puolustuspoliittisesta ratkaisusta, minkä Suomi teki.
Opposition kaksintaistelussa kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä kokoomus oli päässyt selvästi voitolle jo kunta- ja aluevaalien kampanjoissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!