perjantai 31. maaliskuuta 2023
JYTKYä pukkaa neljättä kertaa
UUTISET PÄÄKIRJOITUS
Pääkirjoitus: Vaikka PS voittaisi vaalit, lopputulos voi olla kokoomuksen ja SDP:n sinipunahallitus
Juha RistamäkiVaikka PS voittaisi, maahan tulee silti kokoomuksen ja SDP:n johtama sinipunahallitus, jos Purra ei saa enemmistöä kasaan, kirjoittaa Juha Ristamäki.
Juha Ristamäki
juha.ristamaki@iltalehti.fi
Eilen klo 23:25
Torstai oli viimeisten isojen kannatusennusteiden päivä ennen sunnuntain vaaleja. Suomen suurimman puolueen asema ei ole todellakaan kirkossa kuulutettu, niin tasaisia ovat kärjessä kokoomus, perussuomalaiset ja SDP.
LUE MYÖSYle: PS kiilasi SDP:n ohi toiseksi
Iltalehdelle on vaali- ja kansanedustajapaikkaennusteita tehnyt analytiikkayhtiö Accuscore. Se laskee ennusteensa Ylen, Helsingin Sanomien ja muiden julkaisemien kannatusmittausten sekä edellisten vaalien datan perusteella.
Accuscoren ennuste torstaina oli, että eniten kansanedustajia saisi perussuomalaiset, 44 kappaletta, 20,1 prosentin kannatuksella. Kokoomus sai 42 paikkaa 19,6 prosentin kannatuksella ja SDP 42 paikkaa 18,7 prosentilla.
LUE MYÖSUusi ennuste povaa perussuomalaisille vaalien ykkössijaa – PS 44, KOK 42, SDP 42, KESK 24 kansanedustajaa
Matkassa on vielä monta muttaa kuitenkin. Vaalit ratkeavat tiukoissa taisteluissa vaalipiireissä.
Ennusteen mukaan perussuomalaisilla on viisi viimeistä läpimenijää ja viisi ensimmäistä putoajaa eri vaalipiireissä. Perussuomalaisilla on viimeinen läpimenijä Satakunnassa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa, ja ensimmäinen putoaja Helsingissä, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Oulussa ja Lapissa.
Ennusteen mukaan kokoomuksella on viimeinen läpimenijä Vaasassa, ja ensimmäinen putoaja Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Savo-Karjalassa. Ennusteen mukaan SDP:llä on viimeinen läpimenijä Helsingissä, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, ja ensimmäinen putoaja Pirkanmaalla.
Kokoomuksella ja PS:llä on ennusteen mukaan siis viisi paikkaa voitettavana, SDP:llä yksi. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että ykkösijan ratkaisevat PS ja kokoomus, mutta ei sitäkään voi vielä lyödä lukkoon.
Jos perussuomalaiset on vaalien ykkönen, puolueen puheenjohtaja Riikka Purra aloittaa 14. huhtikuuta hallitustunnustelut ja antaa puolueille kysymyslistan vastattavaksi. Ensimmäinen kysymys vastaajile on, että onko puolue valmis hallitusyhteistyöhön PS:n kanssa. Tässä vaiheessa pelistä putoaisivat pois jo SDP, vasemmistoliitto ja vihreät.
Tuhannen taalan kysymys on, saisiko Purra kasattua porukan, joka voisi kokoontua Säätytalolle tekemään hallitusohjelmaa. Siihen hän tarvitsisi kokoomuksen, mutta käytännössä myös keskustan mukaan.
Kokoomuksella olisi tässä asetelmassa kuumottavat oltavat. Miten sovitettaisiin perussuomalaisten kanssa yhteen ilmastotavoitteet, työperäinen maahanmuutto ja EU-politiikka. Ohjelma on tehtävissä, mutta kohtuullisen vaikeata se olisi. Vaikka kokoomuksen kentällä on paljonkin halua yhteistyöhön PS:n kanssa, näkee puolueen liberaalisiipi jo painajaisia asiasta.
Keskustallekaan ei olisi mikään läpihuutojuttu lähteä PS:n kanssa hallitukseen, vaikkakin porvaripohja on keskustallekin käytännössä ainoa tie seuraavaan hallitukseen.
Ensinnäkin puolueen pitäisi saada sellainen kohtuullinen vaalitulos, että se voisi lähteä mukaan hallitusneuvotteluihin. Toiseksi sillä olisi vaatimuksensa, joissa voisi olla nieltävää sekä PS:llä että kokoomuksella.
Kolmanneksi keskustassa koetaan, että perussuomalaiset ovat tehneet parhaansa myrkyttääkseen suhteet keskustaan. Keskustalaisten mielestä monet näkyvät perussuomalaiset ovat vain kiihdyttäneet suhteiden pilaamista vaalien lähestyessä – tietysti vaalitaktisista syistä, mutta kuitenkin.
Jos Purra ei saa enemmistöä kasattua, tulee tähän maahan kokoomuksen ja SDP:n johtama sinipunahallitus. Toki sen ehtona on, että SDP palaa talouslinjauksissaan maan pinnalle ja kokoomus karsii leikkauslistojaan.
Sinipunan kolmanneksi pyöräksi keskusta ei lähde, koska siinä olisi niin vahva kokoomuksen ja demarien metropoliakseli, joka voisi tiukoissa paikoissa liittoutua keskustaa vastaan aluepolitiikkaa koskevissa asioissa. Sinipunassa olisivat kokoomuksen ja SDP:n lisäksi vihreät ja RKP.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!