torstai 26. lokakuuta 2023
Riikka Purra: Kansainvälisetkin veronkiertäjäkonsernit vähimmäisverolle
Minimivero. Hallituksen esitys suurten konsernien vähimmäisverosta kirvoitti kiitoksia valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps) eduskunnassa yli puoluerajojen.
© Toimittanut Uusi Suomi
Maailmanlaajuinen 15 prosentin minimivero saa vuolaasti kiitosta yli puoluerajojen.
Eduskunta on käsitellyt hallituksen esitystä suurten konsernien vähimmäisverosta. Hallituksen esityksessä esitetään säädettäväksi erillislaki, jolla pannaan täytäntöön EU-direktiivi.
Tavoitteena on varmistaa, että suuret konsernit maksavat määritellyistä tuotoistaan kansainvälisesti veroa vähintään 15 prosenttia.
Esityksen taustalla on talousjärjestö OECD:ssä käynnistetty kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishanke, joka pyrkii estämään tuloveropohjan murenemista ja voittojen siirtoon liittyviä ongelmia sekä vähentämään valtioiden välistä verokilpailua.
Tavoitteena on, että kaikkia konserneja verotettaisiin vähintään minimitason mukaisesti eli 15 prosenttia riippumatta siitä, missä valtioissa toimintaa harjoitetaan. Jos tosiasiallinen verotaso jäisi alle tämän, uudella sääntelyllä toteutettaisiin verotus 15 prosentin tasoon asti.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) arvioi lähetekeskustelussa, että Suomessa sääntelyn piiriin tulisi noin 2 800 yhtiötä ja konsernin ylimpiä emoyhtiöitä arvioiden mukaan noin 60—80.
Timo Harakalla ”ilon päivä”
Purran esittelemää lakia kiiteltiin vuolaasti yli puoluerajojen. Valtiovarainministeri sai harvinaista suitsutusta vasemmisto-oppositiolta. Käytännössä kaikki puheenvuoron käyttäneet kansanedustajat kiittelivät lakia. SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen piti muutosta vallankumouksellisena, koska se on esimerkki ensimmäisestä minimiverosta, joka yritetään luoda globaalisti.
”Sanon suoraan: arvoisa rouva ministeri Purra, te teitte poikkeuksellisen upean puheenvuoron tuossa juuri äsken. Usein olemme kritisoineet teitä teidän puheenvuoroistanne ja teidän esityksistänne – tällä kertaa me kiitämme. Oli hienoa, että saatoitte tämän meille kaikille esitellä, ja sitä kiitosta ei yhtään laimenna se, että todetaan, että tässä on onneksi taustalla muitakin voimia kuin Suomen valtiovarainministeri”, Kiljunen sanoi lähetekeskustelussa.
Vasemmalla pohdittiin, tulisiko 15 prosentin minimivero olla suurempi. SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen kuitenkin totesi, että esitys parantaa valtavasti Suomen asemaa verrattuna maihin, joissa on ollut pienet verokannat.
”Tämä esitys on kyllä historiallinen, ja tästä esittelystä voi valtiovarainministeriä kiittää, koska siis tällä esityksellä ollaan nyt viemässä Suomen osalta maaliin se pitkä työ, jota kansainvälisillä areenoilla ollaan tehty sen eteen, että voimme tosiasiallisesti kitkeä haitallista verokilpailua", Räsänen sanoi.
”Tämähän on henkilökohtainen ilon päivä, sen verran olen itse tehnyt töitä tämän kansainvälisen verovälttelyn suitsemiseksi”, riemuitsi puolestaan viime kaudella SDP:n ministerinä toiminut Timo Harakka, joka käytti vielä toisenkin puheenvuoron ”siitä ilosta, että on mahtavaa saada olla kolmen perussuomalaisen puhujan kanssa lämpimästi samaa mieltä näistä asioista”.
Kokoomuslainen: ”Rehellisyyden nimissä”
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto halusi ”rehellisyyden nimissä” tuoda esiin, että nykyinen oppositio eli edellinen hallitus edisti asiaa hyvin Suomen EU-puheenjohtajakaudella ja EU-direktiivin säätämisvaiheissa. Marinin hallitus ”peri taas tietysti pohjat” edelliseltä Sipilän hallitukselta, hän muistutti.
”On todella hienoa, että tämä on tämmöinen koko eduskuntaa yhdistävä asia. Oikeastaan kaikki edustajat ovat kehuneet valtiovarainministeri Purraa tässä vuolaasti, ja itsekin ensimmäisessä puheenvuorossa näin tein ja edelleen vain kiitän valtiovarainministeriä, mutta halusin tosiaan tässä keskustelussa tämän todeta, että tässä nyt ei ole sillä tavalla hallitusta eikä oppositiota, koska kaikki vuorotellen olemme asiaa edistäneet”, Autto sanoi lähetekeskustelussa.
Valtiovarainministeri Purran mukaan Suomen linja on ollut kaikin tavoin vakaa ja johdonmukainen sekä OECD:n että EU:n puolella.
”Tämä on nyt keskinäisiä kiitoksia, ja se on aika harvinaista tässä salissa, joten kiitän oppositiota ja hallituspuolueita hyvästä keskustelusta. Aivan kuten edustaja Autto totesi, niin tätä on hyvinkin yhtenäisesti edistetty vuosien varrella”, Purra sanoi.
Lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin valtiovarainvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!