lauantai 26. joulukuuta 2009

Tapaninpäivänä

Nyt elämme oikein vanhan hyvän joulun aikaa, kun saamme viettää kolmea pyhää peräkkäin. Vuoteen 1772 asti kalenterissa oli peräti neljä joulupäivää, sen jälkeen päivien lukumäärä putosi kahteen eli nykyiseen käytäntöön. Neljästä päivästä ensimmäinen oli siis varsinainen Jeesuksen syntymäjuhla, toinen ensimmäisen marttyyrin Stefanuksen muistopäivä, kolmas apostoliveljesten Jaakobin ja Johanneksen päivä ja neljäs Pietarin ja Paavalin päivä.

Kun Jeesuksen oikeaa syntymäpäivää ei tiedetä, alettiin joulua viettää vuoden pimeimpänä aikana Rooman valtakunnassa sen merkkinä, että kristinusko oli voittanut pakanuuden ja näin aiemman Rooman valtionjumalan voittamattoman Auringon palvonnan sijalle tuli Joulu, Kristuksen, vanhurskauden auringon osoittauduttua voittajaksi. Monissa Raamatun paikoissa Jeesusta kutsutaan myös maailman valoksi.

Niinpä tänään Tapaninpäivänä siis vietetään ensimmäisen marttyyrin eli veritodistan Stefanuksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivää melkoisena vastakohtana eiliselle joulupäivälle. Mutta näin saadaan kristillisestä uskostamme oikea kuva, emme elä pelkästään suloisessa juhlatunnelmassa, vaan arkielämä voi olla joskus ankaraa taisteluakin.

Joulupäivä on kokonaan pyhitetty Jeesukselle, siksi silloin ei ole kenenkään nimipäivää. Tänään vietämme Tapanin, Tepon ja Tahvon nimipäivää. Huomenna muistona Johanneksesta on Hannun ja Hanneksen nimipäivä, Johanneksen nimipäivä on siirretty juhannukseen Johannes Kastajan päivään 24.6. Juhannushan tosin nykyään vaihtelee, kun se on siirretty lähimmän sunnuntain yhteyteen.

Joulukirkkoon-laulussa Juhanin ja Liisin ollessa matkalla sanotaan: Ruuna, virsta vielä tepsuttele pois! Tällä kirkkotiellä aina olla vois. Niinpä joulukirkosta tavattiin ajaa kilpaa, Mauno Santikko alkuvuodesta 90-vuotias veteraani muistelee, miten neljällä, viidellä hevosella ajattiin rinnakkain kilpaa Ruokojärven jäällä joulukirkosta Verttuun suuntaan poistuttaessa. Keskiajalla Pyhää Tapania kunnioitettiin hevosten suojeluspyhimyksenä ja tästä traditiosta juontavat juurensa tapaninajelut. Näin monilla tavoillamme on alkulähteensä kirkollisesta perinteestämme.
Olkaamme siis rohkeasti suomalaisia ja kristittyjä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!