Ulkoministeri Alexander Stubb kommentoi Wikileaksin vuodattamia tietoja Suomen ulkopoliittisista yhteyksistä Yhdysvaltoihin lähinnä tavanomaisiksi diplomaattisiksi keskusteluiksi. Näin onkin hyvä, vaikka varsin auliisti on tietoja kerrottu USA:n Helsingissä oleville suurlähettiläille erityisesti heitä kiinnostaneista suhteistamme Venäjän johtajiin.
Helsingin Sanomat ja Mainos-TV ovat saaneet näitä tietoja käytettäväkseen eikä onneksi todella mitään mulllistavia asioita ole paljastunut. Lähinnä yllättää poliittisten johtajiemme joskus hyvinkin suorat sanat Venäjän johtajille. Enää ei voi puhua maamme suomettuneisuudesta ainakaan itäisen naapurimme suhteen, nyt taidamme nöyristellä paremminkin EU:n suuntaan.
Suurin osa viimeisen vuosikymmen poliittisista johtajistamme saavat hyvän arvolauseen USA:n taholta. Ainoa arvostelun kohteeksi joutunut on ulkoministerinä vv. 2000-2007 toiminut Erkki Tuomioja. Presidentti Tarja Haloseen suhtaudutaan kyllä myös varauksellisesti mutta myös arvostaen. Paavo Lipponen, Matti Vanhanen, Alexander Stubb ja Ilkka Kanerva saavat myönteisiä tai ainakin neutraaleja mainintoja.
Mutta koko Wikileaks-kohu sen sijaan tuntuu ihmeelliseltä siinä mielessä, että tällaisia tietoja ensisiskin on ollut saatavissa salaisista arkistoista ja toiseksi niitä on viitsitty julkistaa. Semminkin kun koko likaisen toiminnan takana on maineeltaan täysin mustunut Ruotsiin oikeudenkäyntiin seksuaalisista rikoksistaan haastettu Julia Assange, jonka paikka paremminkin olisi telkien takana eikä kohahduttamassa koko kansainvälistä politiikkaa ja kanssakäymmistä. Mihin maailma tällä menolla joutuukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!