torstai 22. syyskuuta 2011

Virallisia vastaanottoja Petroskoissa

Eduskunnan Venäjä-ystävyysseuran Petroskoinmatkalla oli vain kolmen suurimman puolueen edustajat kuten ryhmämme johtaja Jouko Skinnari aina eri tilaisuuksissa muistutti, Jouko siis demareista, Pertti Salolainen kokoomuksesta ja minä PerusSuomalaisista.

Saimme todella arvokkaan vastaanoton ja kävimme kaikissa johtavissa instansseissa ja meille tärkeissä paikoissa. Kaikkialla oli suurenmoinen vastaanoton ja aina muistettiin mainita, ettei suomalaisia parlamentaarikkoja ole tässä Venäjän suomalais- ja karjalaisalueen keskuksessa aiemmin vieraillut, vain ulkoministeri Stubb, joka hänkään ei silloin ollut kansanedustaja. Isäntämme mainitsivat aina hänet entisenä ministerinä emmekä viitisineet korjata heidän käsitystään, että kyllä hän edelleenkin on ministeri, muttei enää ulkoministeri.

Olimme vieraina Karjalan tasavallan 50 jäsenen eduskunnassa, jossa vastaanottajinamme oli eri puolueiden johtavia henkilöitä puhemiehistä alkaen, keskustelumme oli peräti monituntinen ja saimme käsitellä tärkeitä asioita taloudesta suomalaisuuteen. Paikalla oli ainoa karjalaisperäinen edustaja, joka jätti kansalaisoikeuksia puolustavan kirjelmän, tosin venäjänkielisen juuri minulle henkilökohtaisesti. Oli tietenkin päätellyt, että perussuomalaiset erityisesti kantavat huolta suomalaisten ja suomenkielen asemasta myös Karjalan tasavallan alueella.

Kävimme myös tasavallan presidentin virastossa, jossa vastaanottajanamme oli presidentin varamies. Sielläkin keskustelussa koskettelimme samoja maittemme molemminpuolisia asioita kuin eduskuntaryhmien vastaanotollakin.

Tärkeä oli kouluvierailu. Siellä saimme todeta paikan päällä suomenkielen opetusta ja tavata opettajia ja oppilaita. Myös yliopistossa meille oli järjestetty vastaanotto. Sielläkin on suomenkielen opetusta. Yhtenä haittatekijänä on suomenkielisen kouluopetuksen vähäinen suosio ennen ylioppilastutkintoa, koska tutkinnossa ei saa käyttää suomea, sillä se ei ole virallisten kielien oman venäjänkielen lisäksi englannin, saksan, ranskan ja espanjan joukossa.

Tyypillisenä piirteenä Venäjälle on nimikorttien vaihtaminen, niinpä saamieni korttien joukossa ovat esim. Jekaterina Semjonova Suomalais-ugrilaisesen koulun vararehtori, johtaja Anatoli Grigorjev Karjalan kongressista sekä Yliopistosta johtajat Liudmila Kulikovskaya ja Ilya Romanovich Shegelman.

Saimme jopa jokainen delegaation jäsen muistoksi komean parlamentin rapuilla otetun ryhmävalokuvan, jossa olemme yhdessä varapuhemiehen kanssa, joka tarjosi meille lounaan.
Paikkakunnan hyvin tuntevana oppaanamme toimi konsulaattimme johtaja Anna-Kaisa Heikkinen, joka tunnettiin kaikkialla ja on saanut paljon hyvää aikaiseksi tähän asti vuoden kestäneellä komennuksellaan. Eduskunnasta mukanamme oli kansainvälisen yksikön johtaja Katriina Kuusinen, jonka isän maaherra Matti Jaatisen kanssa olen ollut eduskunnassa.
Timo Kallin tytär oli energiateollisuuden edustajana ja lisäksi matkassamme oli ulkoministeriön sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen edustajat. Yhteityötähän on monenlaista maittemme rajan yli. Kaikki kaikessa oli matkallamme Petroskoista kotoisin oleva Jouko Skinnarin eduskunta-avustaja Natalia Kylmänen, joka paljolti oli työstänyt monipuolisen tiiviin ohjelmamme ja jolle erityisesti saamme olla kiitollisia onnistuneesta matkastamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!