Vaikka mitään järkevää perustelua Suomen luopumiselle jalkaväkimiinojen käytöstä ei olekaan esitetty, niin vain Suomikin osaltaan yhtyy tähän Ottawan sopimuksen edellyttämään miinoista luopumiseen. On ymmärrettävää, että joissakin kehitysmaissa miinat ovat aiheuttaneet myös oman maan asukkaille valtavaa tuhoa, varsinkin jos soditaan sisällissotaa heimo heimoa vastaan.
Mutta Suomessa miinat ovat puhtaasti puolustuksellinen ase, olemassaoleva ja kustannustehokas. Ne estävät vain maahan hyökkäävän etenemistä. Miinojen sijainti tiedetään tarkasti ja niin ne voidaan poistaa tarvittaessa eikä kenenkään suomalaiset näin tarvitse tulla omien miinojemme uhreiksi. Ne sopivat erinomaisesti Suomen oloihin, koska meillä on pitkä maaraja puolustettavanamme. Korvaavat järjestelmän maksavat monia satoja miljoonia tilanteessa, jossa päinvastoin muutenkin puolustusvoimien määrärahoja leikataan sadoilla miljoonilla.
Ja on huomioitava, etteivät suurmaat Kiina, Intia, Venäjä ja Yhdysvallat ole hyväksyneet sopimusta, eivät liioin Lähi-idän Egypti, Israel ja Libya ole sopimuksen osapuolia. Sen sijaan lehdistössä vähän leikkimielisestikin on todettu saarivaltioiden Islannin ja Englannin hyväksyneen sopimuksen, kun niillä on niin paljon maarajoja puolustettavanaan.
Mutta ihme ja kumma, vain perussusomalaiset valiokuntamietintöjen vastalauseissa esittävät koko lakiehdotuksen hylkäämistä. Laajassa eduskuntakeskustelussa yli kymmenen perussuomalaista käytti asiaa tyrmäävät puheenvuoron. Kun Kimmo Kivelä oli ottanut viisi perustelua suoraan wikipediasta, tehtiin hänestä lehdistössä pilkkaa, mutta onhan hyvä käyttää asialinjaisia tietolähteitä eikä puhua omasta päästään puuta heinää.
Myös muissa puolueissa on yksittäisiä kansanedustajia vastustamassa maamiinojen kieltämistä, mutta hallituskuriin alistuvina ei hallituksen riveistä taida löytyä kuin Eero Lehti vastaanäänestäjäksi. Se nähdään viikolla 47.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!