sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Eduskuntatyössä huomioidaan oppositiokin tasa-arvoisesti

Alkaneella vaalikaudella kirjoitetaan eduskunnan historiaa sikäli, että ensimmäisen kerran on puhemiehistössä myös jo vuonna 1959 perustetun SMP-Perussuomalaisten edustus eli puoli vuosisataa puolueella ehti kulua näin arvostetun aseman valtaamiseksi. Olihan SMP toki kahdesti jo hallituspuolueena.

Sotien jälkeen puhemiesvakanssit on jaettu neljän suuren Keskustan, Sosialidemokraattien, Kokoomuksen ja silloisen SKDL:n kesken. 1930-luvulle asti täytyy mennä, kun RKP:n edustaja Ernst von Born oli puhemiehistössä kahdeksilla valtiopäivillä. Muilla puolueilla ei sitten olekaan ollut asiaa puhemiehen korokkeelle.

Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa eduskunnan olevan mitä hienoimman työpaikan. Tietysti ensiarvoista on, että muodostamme valtakunnan korkeimman päättävän elimen. Mutta myös ulkoiset toimintapuitteemme ovat mitä erinomaisimmat. Siihen tarjoaa mainiot tilat monumentaalinen mutta samalla käytännöllinen J.S. Sirenin piirtämä vuonna 1931 valmistunut eduskuntatalo myöhempine lisärakennuksineen. Myös talon virkakunta on asiantuntevaa ja palvelualtista. Eikä edustajakollegoistakaan ole pahaa sanaa sanottavana, vaikka poliittisissa kysymyksissä usein ottelemme tiukastikin, mutta kuitenkin olemme ystäviä keskenämme, eivät ihmiset riitele, vaan asiat.

Oppositiopuolueen edustajana 24 vuoden tauon jälkeen taloon palanneena täytyy sanoa paljon muuttuneen, mutta oikeaan suuntaan (enkä tarkoita tässä poliittista väriä). Nyt oppositiollekin annetaan sille kuuluva arvonsa. Muistan hyvin, miten vielä 1979 valtiopäivillä meidät silloiset SMP:n edustajat istutettiin poliittiseksi kostoksi äärioikealle emmekä saaneet edes oikeusistuimessa tuomiota meitä terroristeiksi kutsuneelle edustajatoverille.

Nykyisin oppositionkin toimintaedellytykset ja huomioonottaminen on aivan toista luokkaa, voi jopa sanoa täysin tasa-arvoista hallituspuolueiden kanssa. Huomionarvoista on tietopalveluun saatu talousalan asiantuntija, jolla on käytettävissään ohjelmisto eri taloudellisten muuttujien vaikutuksien laskemiseksi, joka puolestaan helpottaa vaihtoehtobudjettien laatimista.

Joka torstaiset televisioitavat kyselytunnit ovat pääasiallisesti juuri opposition kyselyjä varten hallituspuolueiden ministerien vastatessa. Myös muulloin debattikeskustelut ovat yleisiä, samoin ryhmäpuheenvuorot tärkeissä asioissa. Niinpä syyskaudella käytiin kuusi ylimääräistä keskustelua, kaksi pääministerin ilmoitusten johdosta, kaksi hallituksen selonteoista ja kaksi välikysymyksistä.

Toteutetut toimenpiteet tosiasiallisten toimintamahdollisuuksien parantamiseksi luovat täydet mahdollisuudet myös oppositioryhmille esittää vaihtoehtoja hallituksen lakiehdotuksille ja myös omien varjobudjettien muodossa hallituksen talousarvioehdotukselle. Täysistuntojärjestelyillä luotiin aikaisempaa näkyvämmät tilaisuudet käydä opposition vaihtoehtobudjettien perusteella keskustelua hallituksen ja opposition välillä.

Kaikkien virkamiespalveluiden saamisessa niin opposition kuin hallituspuolueiden kansanedustajat ovat aivan tasa-arvoisessa asemassa, näin myös valiokuntatyöskentelyssä. Näin ollen ei meillä oppositiossakaan ole valittamista tasapuolisten työskentelyolosuhteiden saamisesta täällä eduskunnassa. Puheenvuorojakin puhemiehet pyrkivät jakamaan - ilman kotiinpäin vetoa - ryhmien suuruusjärjestyksessä. Yhteispelillä työmme sujuu kansakuntamme parhaaksi eri tahot huomioiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!