Kirjakauppiaan poikana olen nykyisin siinä mieluisassa asemassa, että uusia kirjoja sataa joka viikko mitä erilaisemmilta tahoilta. Kun lisäksi liikkuessani eri puolilla poikkean usein myös kirjakaupoissa, niin aina välistä tarttuu kirjoja föliin, niin uusia kirjoja on kotona jatkuvasti vaikka kuinka paljon. Vaimo tuskailee mihin niitä saa mahtumaan, vaikka meillä kyllä on iso talo. Kirjoja ja kirjojen tekijöitä riittää vaikka millä mitalla, jo Vanhan Testamentin Sananlaskuissa todetaan, ettei paljojen kirjojen tekemisellä ole loppua. Itsekin olen kokoilemassa näistä blogeista painotuotteita.
Kaksi komeaa värikuvateosta olen saanut aivan äskettäin. Viikolla Kyllikki Wahlström lähetti Luvian Rannikkopitäjästä kertovan satasivuisen teoksen Luvilaissii tarinoit ja kuvi, johon hän on kirjoittanut tekstit Matti Luotolan kuviin. Luvia Seor ry on kustantanut tämän upean elämänmakuisin murretekstein varustetun runsaasti kuvia sisältävän arvokkaan kulttuuriteoksen.
Eero Mäki-Tanilan läksiäisjuhlista ojennettiin muistoksi myös erittäin puhutteleva ja näyttävä 145 sivuinen kuvateos: Sastamala, sopivasti sykettä. Kirjassa esitellään kaikki pitäjät, joista Sastamala on muodostunut. Myös tuhopolton jäljiltä kunnostetua Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa ja sen kuuluisaa Kutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalaustyötä käsitellään monissa kuvissa. Teoksen on tehnyt Hannu Moilanen eikä turhaan, sillä nyky-Sastamalassa riittää esittelemistä aina Vanhan kirjallisuuden päivistä lähtien.
Viikolla Helsingin kaupungin vieraana ollessa saimme mukaan 20+12 muotoilutarinaa Helsingistä-nimisen kokoomateoksen, joka on osa World Design Capital Helsinki 2012-ohjelmaa. Värikuvin ja nasevin tekstein kerrotaan siis yhteensä 32 eri alan muotoilijasta ja taiteilijasta.
Neljäntenä kirjana en voi olla mainitsematta vaimon tuomaa sisarensa miehen tohtori Seppo Niemelän meille lahjoittamaa juuri näinä päivinä julkistettavaa teostaan Ajankohtainen Alkio, johon tekijä on koonnut Santeri Alkion ajatuksia ja näkemyksiä eri aihepiireistä. Satasivuinen kirja on myös kuvitettu kustantajana Maahenki Oy, kuka se sitten lieneekään. Näin helpossa muodossa pääsee tutustumaan merkittävän elämäntyön tehneeseen kansamme rakentajaan, jonka lause: "Älä unohda köyhän asiaa" on aina yhtä ajankohtainen ja tarpellinen myös noudatettavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!