sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Kuvataidetta kirjoissa

Kankaanpäässä ei juuri voi liikkua törmäämättä taideteoksiin. Taidekehän tarinan ja muutenkin laajasti Kankaanpään taide-elämää on laittanut kansien väliin tohtorinväitöskirjassaan kaupunginarkkitehti Maija Anttila. Taidekoulun 25-vuotishistoriikin 1965-1990 on kirjoittanut Raimo Lilja. Molemmat teokset ovat antoisia kuvaten samalla kaupungin kehitystä. Taideteosten kuvia on runsain mitoin. Kolmanneksi näyttäväksi kirjaksi tähän yhteyteen en malta olla ottamatta Kankaanpään taidekoulun oppilaista ehkä mittavimpaan taiteilijauraan yltänyttä Reijo Paavilaista ja hänen taidettaan esittelevää Porin taidemuseon kustantamaa Reijo Paavilainen kuvanveistäjä/sculptor.

Omista taiteilijoistamme ja heidän töistään kertovat Kauko ja Sinikka Räikkeen Porin taidemuseon näyttelyihin laaditut laajat esitteet: Kauko Räike (ilmestyi 1983), Sinikka Räike (ilmestyi 1985). Juhani Tarnan taidetta esittelee taidekoulun lehtori Matti Velhonoja: Juhani Tarna konkreettisesta aineettomaan. Tarna on myös pukenut käsityksiään taiteesta sanoiksi. Näkö avaruudesta kuvaksi ilmestyi Rahakansiot J.Joutsenlahden kustantamana. Tiedän Juhanin laatineen muitakin kirjasia näkemyksistään.

Oman lukunsa ansaitsevat kaksi Kankaanpään kaupungista tehtyä kuvateosta. Ensin tehtiin v.1990 ilmestynyt Kankaanpää, kaupunki luonnostaan. Tekstin teokseen laati kaupungin oma poika Uki Kiviranta. Toinen niin´ikään kaupungin kustantama näyttävä kaupunkia esittelevä kuvateos näki päivänvalon 2006 ja on nimeltään Kankaanpää, luovien ihmisten kehä.

Näin kaupunkikuvastamme ja monipuolisesta taide-elämästämme voi nauttia myös kirjojen välityksellä. Niin tietoa välittyy myös jälkipolville että "ei tätä maailmaa tuulis ja pilvis asuta" (kankaanpääläinen sananparsi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!