lauantai 31. elokuuta 2024

Museolla

Tänään Satakunnan museossa PS:n museovierailu, eka kuvassa museota esitellyt museonjohtaja ja Ismo Läntinen, toisessa tekstiä museon merkityksestä!

perjantai 30. elokuuta 2024

Sodan päättymisen muistokonserttiin

Kutsu JATKOSODAN PÄÄTTYMISEN 80-VUOTISMUISTOKONSERTTIIN Kankaanpään kaupunki, Porin prikaati ja Niinisalon Sotilaskotiyhdistys ry järjestävät Jatkosodan päättymisen muistokonsertin ke 4.9.2024 klo 18 Niinisalon Sotilaskodissa. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen. Mukana kankaanpääläislähtöiset laulajaveljekset Aulis ja Reino Kotaviita säestäjänään Ari Hakulinen, Satakunnan sotaveteraanipiirin puhallinorkesteri SVeitsikko, Kankaanpään Korsutöpinä ja Porin Mies-Laulun seniorikuoro Vaarinlaulu. Juhlapuheen pitäjä on professori Raimo Salokangas Leppäruhkasta lähtöisin oleva kahden tieteenalan psykologian ja psykiatrian tohtori, oli keväällä ylioppilasluokkamme 60-vuotiskokoontumisessa. Vapaa pääsy Tervetuloa!

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Valkiajärvellä uimassa

Näin kaksi vuotta sitten, tänäänkin olin Valkiajärvessä uimassa, kun ensin tein lenkkiä eka kertaa Niinisalon uuden urheilukentän maastossa nousten mm. neljästi yli 30 askelman kuntoportaat ja eka kertaa kiersin myös urheilukentän sinisen radan. Valkiajärven Syvälahden uimarantaan oli tuullut uusi terveystodistus 20.8. Edellisestä olikin jo kotvan, koska se oli päivätty 30.5. 2 vuotta sitten Katso muistojasi Anssi Joutsenlahti 28. elokuu 2022 · Lenkin ja Valkiajärven Syvälahden uinnin jälkeen klo 21 värikylläinen auringonlasku järven Niinisalo puoleisessa päässä!

sunnuntai 25. elokuuta 2024

Jumalan varjelus matkassa

Kyllä oli varjelus matkassa, kun iltapäivällä lähdin Joensuun Israel-konferenssista kotiapäin. Vasta matkalla huomasin bensamittarin näyttävän hälytystä ja Varkauteen oli siinä vaiheessa vaikka kuinka paljon matkaa. Onneksi kuitenkin huoltoasema löytyi jo ennen Heinäveden risteystä. Polttoaine oli kuitenkin ennen takkauksen onnistumista maksettava kassalla ja sen jälkeen sitten bensaa tankkiin ja menoksi. Siltatyömaan kohdalla oli vain yksi kaista, joten odotusjonoa syntyi, ihmettelin kun takaatuleva yritti kiilata ohitseni, edelleen matkalla se väläytteli valoja, Varkauteen tullessa se pääsi valoissa rinnalleni ja avasi ikkunan ja niin minäkin ja heillä olikin tärkeää asiaa, matkatavarasäiliöni päällä melko reunalla oli kännykkäni. Tietysti kiittelin ja käänsin heti risteyksessä sivuun ja näin sain kännykän ja sen kotelossa olevat, mm. pankkikortin talteen. Ihmeen tavoin kännykkä ei noin 40-50 km matkalla ollut pudonnut matkatavarasäiliön päältä, jonne sen tankatessa olin epähuomiossa jättänyt tankkauksen loputtuakin. Luojalle täytyy antaa täysi kiitos. Muutenkin kun 933 km tuli matkaa taitettua ilman muita haavereita🙏👼💓💖✝️🕎🇸🇻

perjantai 23. elokuuta 2024

Israel- konferenssissa Joensuussa

Valikko Etusivu / Ajankohtaista / “Lupauksen lähteellä” – Israel- konferenssi Joensuussa 24.-25.8. 19.08.2024 Tänä vuonna Israelin Ystävät ry:n konferenssi pidetään Joensuussa Rantakylän kirkossa 24.-25. elokuuta. Olet lämpimästi tervetullut konferenssiin kuulemaan ajankohtaista asiaa Israelista! OHJELMA Rantakylän kirkko (Rantakylänkatu 2) Lauantai 24.8. Klo 10.00 Avajaiset Avajaispuhe: Kirkkoherra Ari Autio Puhe ja musiikkia: Evgeny Blinov, Beit Elin messiaaninen srk. Puhe: Pastori Timo-Ilkka Antikainen Seurakuntien tervehdykset Lähetystöneuvos Galia Frenkelin videotervehdys Klo 11.30 Ruokailu Klo 13.00-13.45: Evgeny Blinov, Beit Elin messiaaninen seurakunta Klo 14.00-14.40 Musiikki-iltapäivä Laulaja Tellervo Paavilainen ja kanttori Sakari Vilpponen Tanssiryhmä Sofar Shalom Kolehti: Israel-työ Klo 14.45 Kahvi Klo 15.15 Israelin tilannekatsaus: Ilkka Vakkuri Kolehti: Israel-työ Klo 16.00-16.45 Vapaaehtoistyö Israelissa Vapaaehtoistyön koordinaattori Soile Bar-Yosef Kolehti: Israelin Ystävät ry:n vapaaehtoistyö Israelissa Sunnuntai 21.8. Klo 10.00 Jumalanpalvelus, Rantakylän kirkko Rovasti Anssi Joutsenlahti ja kirkkoherra Ari autio klo 11.00 Jumalanpalvelus, Joensuun helluntaiseurakunta: Niinivaarantie 26 Puhe: Evgeny Blinov Kolehti: Messiaaniset juutalaiset Klo 11.30 Ruokailu ja kahvi Klo 13.00-14.30 Päätösjuhla Puhe: Kirkkoherra Markku Komulainen Mosaiikki-kuoro Urkusoolo kanttori Sakari Vilpponen Puhe: Evgeny Blinov Kolehti: Israel-työ Israelin siunaus Hatikva ja Maamme-laulu Kolehti: Israel-työ

torstai 22. elokuuta 2024

Wanhoja valokuvia

Tänään Hörhiäisviikkoon kuuluen Wanhoja valokuvia taidekoulun auditoriossa täydet kuusi tuntia syömättä ja juomatta!

keskiviikko 21. elokuuta 2024

Pieni yösoitto

Musiikkiopiston pieni yösoitto perinteisenä Hörhiäisviikon avauksena keräsi kansanopiston lasipalatsin täyteen kiitollisisa kuulijoita, kun musiikkiopiston opettajat ja oppilaitakin soittivat kauniiseen kesäiltaan Ruokojärven rantamaisemiin sopivaa musiikkia. Mukana oltiin!😘😍🥰😊

tiistai 20. elokuuta 2024

Seututapaaminen Siikaisissa

Pohjois-Satakunnna kuntien edustajat kokoustimme Siikaisten Metsätähdessä hyvinvointialueen merkeissä keskustellen omaa aluettamme koskevista alueen toimista. Tapaamisessa ovat mukana kunnanjohtajat, johtavat luottamusmiehet ja alueen aluevaltuutetut. Keskusteltiin myös tehdystä selvityksistä alueen asukkaiden ilmaisemista mielipiteistäsuunnitelluista hyvinvontialueen toimenepiteistä alueellamme.

maanantai 19. elokuuta 2024

Tunnin lenkitys

Niinisalon ravit poiki 2 uutta, niin että yhteensä meitä oli 13, kiersimme kuntoreitin vastapäivään, kahvit tarjosi poliisi-Jarmo

Kesän kirjat

Uusi yritys kertoa kesän aikana kertyneistä yhdeksästä kirjasta: Martti Häikiö: Juuso Häikiön kolme elämää, 527 kookasta sivua. Juuso toimi varapuhemiehenä ensimmäisellä eduskuntakaudellani. Arto Luukkanen: Putinin perunkirja, 461 sivua. Arto on dosentti ja toiminut perussuomalaisten puoluesihteerinä. Kirja on tarina Venäjän sekurokratian itsetuhosta Ukrainassa ja siitä, kuinka Suomi karkasi idän karsinasta Naton pilttuuseen. Reijo Virta: Kuusankosken Tehtaiden Sairauskassa 130 vuotta työväen tukena 1883-2013, 336 sivua. Sain kirjan Tapani Kivelältä ylioppilasluokkamme 60-vuotiskokoontumisessa. Tapani on toiminut kassan esimiehenä vuodet 1970-2009. Tuija Perkiökangas: Lohikoskelaisia, 320 sivua. Paikkakuntakohtainen mielenkiintoinen ja perusteellinen kuvaus Lohikosken suvusta ja myös Kankaanpään kylän Lohikosken elämästä yli vuosisadan ajalta. On esillä jopa kankaanpääläinen säätyvaltiopäiväedustaja ja lisäksi myös ensimmäinen kankaanpääläissyntyperäinen kansanedustaja. Seikkaperäinen kuvaus myös Kankaanpäästä vuoden 1918 sodassa. Seppo Sisättö: Kuulinko oikein ti taaa ti, 318 sivua. Tämä on valtiotieteen tohtorin kolmas kirja liittyen kotikyläänsä Sisättöön Ikaalisissa. Kirjan lähetteessä hän laittoon mukaan radioamatöörikortinsa kuten myös kirjan nimessä on tekijän harrastukseen liittyen radioaseman tunnus. Marja-Leena ja Lasse Kempas: Taiteilijakodin ruokapaletti, 308 isokokoista sivua. Rauman kaupungin lahja veteraanikansanedustajien kesäkokouksessa Raumalla. Runsaasti värivalokuvia, myös kokosivun kuva enoni kuvanveistäprofessori Kauko Räikkeen Meripojat-veistoksesta, joka on Rauman tunnus. Toisessakin kuvassa pitsiviikosta kerrottaessa on Kaukon veistos pitsinnyplääjästä. Fady Kamil Dow: Muotoilun ja tuotteen dialogia, 240 sivua. Israelilaisen taiteilijan taidetta, teksti monelle kiellä, myös hepreaksi ja suomeksi. Sivunumerointi ja hepreankielinen alkuteksti alkaa kirjan takaosasta. Fady vieraili Kankaanpäässä Israel-tilaisuudessa. Aholansaaren aamunkoitto Aholansaarisäätiön 60-vuotisjuhlakirja, toimittaneet Kalle Hiltunen ja Urpo Karjalainen, 173 sivua. Myös aivan juuri ilmestynyt ja postissa tullut kaikille 60-vuotista Aholansaarisäätiötä onnitelleille ja nimensä Tabula Gratulatoria-listaan saaneille. Tapio Seppälä: Sielusta sieluhun, 159 sivua. Rovasti julkaisi 70-vuotispäivänsä kunniaksi kokoelman vuosikymmenten aikana julkaistuista hartauksista ja pohdiskeluista. Tyttäret ovat kuvittaneet kirjaa höyhenillä, joilla halutaan kuvata myös kirjoitusten luonnetta. Näin lyhyesti ovat esillä viimeiset kesän aikana saamani yhdeksän hyvinkin erilaista, mutta tehtävänsä hyvin täyttävää teosta todistaen myös Saarnaajan kirjan paikkansa pitävyyttä, kun siellä sanotaan, ettei paljojen kirjojen tekemisellä ole loppua!

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Olin kansanlaulukirkossa

Kirkkovuosikalenteri ‹Sunnuntai 18.8.2024› 3. vuosikerta 13. sunnuntai helluntaista Jeesus, parantajamme Ihminen on kutsuttu ylistämään Jumalan nimeä. Synti estää meitä tekemästä näin, mutta Jeesus voi antaa meille näkevät silmät, kuulevat korvat ja Jumalan tekoja ylistävän kielen. Jeesuksen teot todistavat hänen rakkaudestaan ja voimastaan auttaa hädässä olevia ihmisiä. Raamatun tekstitAvaa kaikki Psalmi Ensimmäinen lukukappale Toinen lukukappale Evankeliumi Päivän rukoukset 1 Armollinen Jumala, sinun hyvyytesi ravitsee meitä joka hetki. Avaa silmämme näkemään lähimmäistemme hätä ja korvamme kuulemaan heidän pyyntönsä. Rohkaise meitä sanoin ja teoin välittämään rakkauttasi ja kantamaan vastuuta koko luomakunnastasi. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. 2 Herra, meidän Jumalamme. Me kiitämme sinua uutta luovasta Sanastasi, Pojastasi Jeesuksesta Kristuksesta. Herättäköön hän meidät kuolleista, niin että koko elämämme ylistää sinua. Opeta meitä puhumaan toisillemme sanoja, jotka ovat aitoja ja rakkautta täynnä. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. 3 Jumala, rakas Isämme. Tajuntaamme tunkeutuu joka puolelta erilaisia sanomia. Harvat kuitenkin uskaltavat puhua tuskastaan, moni uskoo, ettei kukaan jaksa kuunnella. Isä, lähekkäin ahtautuneinakin etäännymme toisistamme. Yhä enemmän on meitä, jotka emme jaksa. Lähetä Pyhä Henkesi ja parantava sanasi, luo avoimuutta ja uskallusta, avaa suut, herkistä korvat.

perjantai 16. elokuuta 2024

P a l j o l l a k i r j o e n t e k e m i s e l l ä e i o l e l o p p u a,

Väkisinkin tulee mieleen Saarnaajan kirjan oheiset sanat: paljojen kirjojen tekemisellä ei ole loppua, kun nytkin peräkkäisinä päivinä on tullut uusi kirja, huomenna kerron, mitä uusia kirjoja tämänkin kesän aikana on tullut jo ennestään liiankin täynnä olviin kirjahyllyihin! Saarnaaja 12 1Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet, jotka eivät sinua miellytä, 2ennen kuin auringon valo, kuu ja tähdet himmenevät ja sadetta seuraavat yhä uudet pilvet. 3Silloin talon vartijat vapisevat, soturit painuvat kumaraan ja jauhajanaiset, vähiin käyneet, ovat jouten. Ikkunoista kurkistelijat jäävät pimeään, 4kadun kaksoisportit suljetaan, myllyn ääni heikkenee ja ohenee linnunlaulun kaltaiseksi ja laulun kaikki kaiut vaimenevat. 5Silloin myös pelätään mäkiä ja tie on täynnä kauhuja. Mantelipuu kukkii ja heinäsirkka ahmii vatsansa täyteen ja kapriksen nuput puhkeavat, mutta ihminen menee iäiseen majaansa ja valittajat kiertävät kujia. 6Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin hopealanka katkeaa ja kultamalja särkyy, ennen kuin vesiastia rikkoutuu lähteellä ja ammennuspyörä putoaa särkyneenä kaivoon. 7Tomu palaa maahan, josta se on tullut. Henki palaa Jumalan luo, joka on sen antanut. 8Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, kaikki on turhuutta. Loppusanat 9Saarnaaja oli viisas, eikä siinä kyllin: hän myös opetti tietoa kansalle. Hän punnitsi mielessään ja sommitteli monia sananlaskuja. 10Hän pohdiskeli sattuvia sanontoja ja kirjoitti vilpittömiä totuuden sanoja. 11Viisaiden sanat ovat teräviä kuin häränajajan piikki, mietelauselmat kuin lujia nauloja. Nämä sanat ovat kaikki saman paimenen antamia. 12Ja vielä: Poikani, paina varoitus mieleesi. P a l j o l l a k i r j o e n t e k e m i s e l l ä e i o l e l o p p u a, ja alituinen tutkistelu väsyttää ruumiin. 13Tässä on lopputulos kaikesta, mitä nyt on kuultu: pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä. Tämä koskee jokaista ihmistä. 14Jumala vaatii tuomiolle kaikista salatuistakin teoista, niin hyvistä kuin pahoista.

torstai 15. elokuuta 2024

Raum o ain Raum

Veteraanikansanedustajien hyvin antoisa kesäkokoontuminen oli tällä kertaa Raumalla yli 40 hengen voimin.

keskiviikko 14. elokuuta 2024

Sotkuun keskiviikkona 4.9.

Jatkosodan päätymisestä tulee syyskuun 4. päivä kuluneeksi 80 vuotta. Kankaanpään veteraaniasiantoimikunnassa löimme tänään lukkoon perinteisen päivän ohjelman Niinisalon sotilaskodissa. Saamme runsaasti musiikkiohjelmaa oman paikallisen Korsutöpinän lisäksi Porista tulee puhallinorkesteri SVeitsikkon Tauno Wrangin johtamana ja Porin Mies-Laulun seniorikuoro Vaarinlaulun johtajanaan Harri Keto. Neljäntenä esiintyjänä on oikein Suomen Turusta asti Kotaviidan veljekset Aulis ja Reino, syntyjään kyllä kankaanpääläisiä. Juhlapuhujakin on Turuusta professori Raimo Salokangas, hänkin Kankaanpään poikia Leppäruhasta ja kuuluu ylioppilasluokkaamme tasan 60 vuoden takaa! Juhla alkaa klo 18, sotilaskotisisarten kahvitus klo 17.30. Vuosi sitten meitä oli parisataa, laitetaanko nyt merkkivuotena vielä paremmaksi. T E R V E T U L O A ! ! !😘😍🥰😊

tiistai 13. elokuuta 2024

Touhuilua

Alkoiko tänään poutajakso, sopi meille hyvin, kun eilen pestiin meidän parvekkeen lattia ja tänään se maalattiin ensi ekrran ja pääsi varmasti myös kuivumaan ja odottamaan toista maalikertaa. Sain olla seurakunnan tervehdyksen tuojana 80-vuotissyntymäpäivillä ja onnitella tuttua syntymäpäiväsankaria! Illalla Viidentienristeyksen kuntoreitin lenkin päälle kesän 13. uinti Valkiajärvessä melkoisessa aallokossa Syvälahdessa, kylän puolen uimarannalla kävin ensin tarkastamassa elokuun tarkastusilmoituksen mukaisesti järven olevan uimakelpoinen, päinvastoin kuin viime kesän, jolloin tuli vain kuusi uintikertaa ja niistä vain kerran Valkiajärvessä. Katselin myös kaupunginhallituksen pöytäkirjaa, oli ostettu 22 ha Haaviston tilasta ja lisäksi muutama kaavoitettu tontti. Hieno tarpeellinen kauppa!

maanantai 12. elokuuta 2024

Mistä kaikki alkoi

Teemu Keskisarjan kolumni: Suomen valtamedia natsittelee veitsi-iskujen vastustajia KulttuuriKolumnit 12.08.2024 Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja (ps.) kirjoittaa Britannian mellakoiden uutisoinnista. Vastuulliset tiedotusvälineemme vatkaavat Britannian mellakoiden äärioikeistolaista koostumusta. Rasistit siellä liehuttavat hakaristilippua jonkin somehuhun ja Venäjän disinformaation varjolla. Pistämättömän asiantuntijan mielestä “alkaa kohta tulla ruumiita” tai “ihmisiä kuolee” (esim. Ilta-Sanomat 4.8. ja Yleisradio ja Iltalehti 8.8.2024 sekä Helsingin Sanomat 11.8.). Hetkinen, eikö ruumiita heti kättelyssä tullut ja ihmisiä kuollut? Ruandalaistaustainen Axel Rudakubana teurasti Southportissa maanantaina 29. heinäkuuta veitsellä kolme ilmeisesti valkoihoista tyttöstä. Joukkomurha tapahtui Taylor Swift -teeman tanssitunnilla. Kahdeksan lasta ja kaksi aikuista haavoittui vakavasti. Perusbritit ryntäsivät kaduille tasan tarkkaan tuosta syystä. Se vain vilahti Suomen valtamediassa ennen kuin mustat ja muslimit muokkautuivat uhreiksi, suvaitsevaiset vastamielenosoittajat sankareiksi sekä mellakoitsijat natseiksi ja puuttinin pussiin pelaajiksi. Yle (11.8.) jopa vetää syyllisyyttä kotiinpäin: ”nuori suomalainen uusnatsi on toiminut taustavoimana Ison-Britannian ulkomaalaisvastaisten mellakoiden järjestelyissä”. Tähän väliin pikkukorjaus. Journalistimme joskus nimittävät Southportia ja vastineita kautta Euroopan ”puukkoiskuiksi”. Epätarkka termi. Härmän häjyt Isontalon Antti ja Rannanjärvi heiluttelivat 1800-luvulla sepäntekemiä helapäitä. Sittemmin puukottajat suosivat ruotsalaistehtaan Moraa. Kehitysmaalaiset eivät liene tuppipuukkoa nähneetkään vaan tarttuvat luonnostaan viidakkoveitseen. Turussa 2017 Abderrahman Bouananen ase tosin tuli Ikean keittiöosastolta. Tuiki tavalliset, kaikkea muuta kuin kansallissosialistiset eurooppalaiset ovat kurkkuaan myöten täynnä maahantunkeutumisen mielettömyyttä ja rikollisuutta ylipäätään. Valeuutisten yhdenvertaisuushömpötys ei kauan käy täydestä Suomessakaan. Edustajatoverini Onni Rostila analysoi ansiokkaasti rasisminvastustajien värisokeutta (Suomen Uutiset 2.8.2024). Kytken keskusteluun kaksi kouriintuntuvaa kysymystä. Parahin lukija, mikäli eksoottinen veitsimies sinun kotipitäjässäsi surmaa kolme viatonta pikkulasta, harkitsetko raitilla karjahtamista ja ärjähtämistä? Jos ilmenee, että tappaja olikin toisen polven maahanmuuttaja, uskonnoltaan ei-muslimi ja motiivi muu kuin terrorismi, kohautatko olkapäitä, että eipä siinä sitten mitään? Teemu Keskisarja

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Suomalaista messua seuraamassa Karvia Skanntzissa

‹Sunnuntai 11.8.2024› 12.sunnuntai helluntaista Itsensä tutkiminen Jumalan sana neuvoo meitä arvioimaan itseämme ja elämäntapaamme. Oikea itsensä tunteminen näkyy nöyryytenä ottaa vastaan armo yksin Jumalan lahjana. Itseriittoisuus vääristää ihmisen todellisuudentajun. Hän kuvittelee pystyvänsä täyttämään Jumalan tahdon omin neuvoin. Raamatun tekstit Avaa kaikki Psalmi Ensimmäinen lukukappale Toinen lukukappale Evankeliumi Päivän rukoukset 1 Taivaallinen Isämme. Sinä olet pyhä ja vanhurskas, me olemme syntisiä. Ylpeydessämme koetamme parannella itseämme ja yritämme ansaita sinulta armon ja hyväksynnän. Poista meistä hyödytön itsemme tarkkailu ja omatekoinen hengellisyys. Pehmennä rakkaudellasi kovuutemme ja anna meille nöyryyttä ottaa vastaan armosi. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. 2 Rakas Vapahtajamme. Sinä olet kieltänyt meitä tuomitsemasta ja väheksymästä toisiamme. Olemme kuitenkin korottaneet itseämme painamalla muita, olemme lyöneet lyötyjä ja turhentaneet toisten uskon. Herramme, ota meistä pois ylemmyydentunto ja katkeruus. Katko sisimpämme kahleet, niin että voisimme elää avoimessa yhteydessä sinuun ja toisiimme. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. 3 Jumala, Isämme. Anna meille armo katua syntejämme ja tunnustaa ne sinulle. Anna meille usko, joka on vilpitön ja teeskentelemätön. Lahjoita rakkaus, joka parantaa sisäiset kipumme ja on lähimmäisiämme kohtaan lempeä ja kärsivällinen. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. 4 Herramme Jeesus Kristus. Joudumme usein kokemaan, että omat perustuksemme ja tukirakennelmamme sortuvat. Kiitämme sinua siitä, että armosi on luja kuin kallio ja me saamme levätä siinä turvallisesti. Vapauta meidät ponnistelusta ja teennäisyydestä ja johdata siihen lepoon, jonka vain sinä voit lahjoittaa. Kasvata meitä aitoon ihmisyyteen ja tee meistä rakastavia lähimmäisiä. Kuule meitä, Kristus, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti. 5 Pyhä Jumala. Sinun edessäsi ei kukaan voi kerskailla omilla ansioillaan tai hyvillä teoillaan. Olemme kaikki samalla viivalla. Anna anteeksi ylpeytemme. Auta meitä tunnustamaan rikkomuksemme ja ottamaan vastaan anteeksiantava rakkautesi. Kiitos, että olet luvannut olla lähellä kaikkia, joilla on paha mieli. Kuule rukouksemme Jeesuksen, Vapahtajamme tähden.

Veteraanimerkkejä

Paljon vielä puuttuu hautakivimerkkejä Kankaanpäänkin hautausmaan sotiemme veteraaneilta, vaikka olemme laittaneet niitä kaksi ja puolisataa ja tänäänkin saimme kiinnittää v.1918 sodan veteraanimerkin v. 1895 syntyneelle veteraanille, jolla jälkeläisiä jo ainakin neljännessä polvessa ja kolmannen polven edustaja julkaisin tänä vuonna kiinnostavan 300 sivuisen sukukirjankin! Kaiken kaikkiaan sotiemme veteraanimerkkejä ja lottamerkkejä Kankaanpään hautausmaalla on yli tuhat, jotta se on kyllä hyvä määrä!

perjantai 9. elokuuta 2024

Syyskauden vilske alkamassa

Vaikka Pariisin olympialaiset on käynnissä vielä tämän viikon, niin lomakauden jälkeinen elokuun alku on ollut muutenkin yhtä menoa alkaen jo sunnuntaina 4.8. käynnillä Karvian markkinoilla ja aluksi mukanana olemalla messussa Karvian kirkosssa. Maanantaina tavanomaisen tunnin lenkin jälkeen siioninvirsien korppuveisuut Kankaanpään kirkon kivirapuilla. Keskiviikkona teamsinä veteraanikansanedustajien hallituksen kokous ennen ensi viikon kesäkokousta Raumalla, ja sitten klo 12 alkaneessa Jari Huhtasalon kirkkokonsertissa Ikaalisten kirkossa Jarin esittäessä Jaakko Löytyn lauluja. Torstaina Kankaanpään tarkastulautakunta vieraili klo 9 alkaen Honkajoella Geoparkin oppimis- ja näyttelykeskuksessa entisessä lukion rakennuksessa, joka sopivasti on jäänyt Geoparkin käytettäväksi, kun lukiolle on rakennettu uusi koulurakennus aivan viereen. Ja kiirettä pitäen ehdin vielä Kankaanpään toripäiville, kun perussuomalaisilla oli kahvi- ja makkaratarjoilu sekä kansanedustaja Jari Koskelan kesätapaaminen. Tänään perjantaina fysioterapian jälkeen syyskauden aloittaneessa Pasi Junnilan digikoulutuksessa ja illemmalla 12 hengen voimin tunnin lenkillä. Jotta silleen, eikä ensi viikkokaan ainakaan vähätoimisemmalta näyttäydy!

torstai 8. elokuuta 2024

Suomalaiset 8., 9. ja 10.

Keihäänheitossa älytön olympiafinaali – suomalaisille raju pettymys Pariisin olympialaisten miesten keihäänheittokisasta muodostui erittäin kovatasoinen. Pakistanin Arshad Nadeem oli lopulta varsin omaa luokkaansa. Hän vei kultaa 92,97 metrin kaarella. Nadeem onnistui vielä viimeisellä kierroksella, kun voitto oli ratkennut. Hän sai kepin lentämään 91,79 metriä. Kyseessä on Pakistanin historian ensimmäinen mitali olympialaisisten yleisurheilussa. Intian Neeraj Chopra otti hopeaa tuloksella 89,45. Grenadan Anderson Peters nappasi pronssin (88,54). Lassi Etelätalo oli kahdeksas 84,58 metrin heitollaan. Oliver Helander (82,68 metriä) oli yhdeksäs ja Toni Keränen (80,92) kymmenes.

keskiviikko 7. elokuuta 2024

Purran päivän kolumni Maaseudun Tulevaisuudessa

Varoituksia rapakon takaa Eurooppalaisten on hyväksyttävä se tosiasia, että tulevaisuudessa mantereemme on joka tapauksessa otettava enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan, kirjoittaa Riikka Purra. Jaa artikkeli Trumpin poliittinen liike on kyennyt puhuttelemaan paljon ei-valkoista väestönosaa, mihin harva republikaani on pystynyt, kirjoittaa Riikka Purra. Kolumni Riikka Purra Donald Trumpin salamurhayritys kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa on dramaattisin käänne Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuosikymmeniin, vaikka ei vaaliasetelman muistakaan käänteistä ole ollut pulaa. Attentaattiyrityksen jälkeen keskustelua on käyty turvallisuuspalvelujen epäonnistumisesta ja toisaalta maan kovin polarisoituneesta ilmapiiristä. Tapahtuma tullee nostamaan Trumpin suosiota, sillä se entisestään alleviivaa myyttiä Trumpista maga-liikkeen soturina, joka selviytyy voittajana kaikista vastoinkäymisistä. Etuoikeutetun taustan omaava miljardööri on pystynyt brändäämään itsensä haastavassa sosioekonomisessa asemassa olevien amerikkalaisten ja maan työväenluokan äänitorveksi. Trumpin poliittinen liike on myös kyennyt puhuttelemaan paljon ei-valkoista väestönosaa, mihin harva republikaani on pystynyt. Politiikan sisältöjä tarkastelemalla tämä on loogista, vaikkakin joillekin wokeliberaaleille – Euroopassakin – järkytys. Suomessa voimme olla onnekkaita siitä, ettei poliittinen polarisaatio ole edennyt USA:n mittaluokkaan. Jos identiteettipolitiikka jätetään käsittelemättä, Euroopassa eniten huolta on herättänyt Trumpin suhteen tämän ristiriitainen suhtautuminen Ukrainan puolustustaisteluun. Epäluuloja ei hälventänyt Trumpin varapresidenttivalinta J.D. Vance. Ukrainan selviytyminen voittajana Venäjän hyökkäyssodasta on eksistentiaalinen kysymys koko Euroopalle. Eurooppalaisten on kuitenkin hyväksyttävä se tosiasia, että tulevaisuudessa mantereemme on joka tapauksessa otettava enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan. Puolustuskyvyltään vahvempi Eurooppa kykenee uskottavammin vakuuttamaan Ukraina-apuun skeptisesti suhtautuvat amerikkalaiset kumppanimme siitä, että Venäjän aggression torjunta palvelee myös USA:n päämäärää Kiinan maailmanvaltapyrkimysten patoamisessa. USA on maallemme tärkeä kauppapoliittinen ja erityisesti turvallisuuspoliittinen kumppani. Suomen on aina tehtävä aktiivista ja rakentavaa yhteistyötä USA:n hallinnon kanssa riippumatta sen poliittisesta suuntauksesta ja Valkoisen talon isännästä (tai emännästä). On hyvin mahdollista, että Trump palaa Valkoiseen taloon marraskuun vaalien jälkeen. Suomen etu kanssakäymisessä Trumpin hallinnon kanssa on esimerkiksi se, että olemme Natossa selkeästi turvallisuuden tuottaja emmekä puolustuslaitostamme aliresursoinut vapaamatkustaja. Suomessa voimme olla onnekkaita siitä, ettei poliittinen polarisaatio ole edennyt USA:n mittaluokkaan. Emme kuitenkaan voi tuudittautua tyytyväisyyteen, sillä ilmassa on merkkejä siitä, että suomalaiset sulkeutuvat yhä enemmän poliittisesti omiin kupliinsa. Media revittelee kaikella klikkien toivossa. Epävakaammaksi muuttuvassa maailmassa on tärkeää, että Suomessa päättäjät kykenevät yhä kunnioittavasti kohtaamaan toisensa ja keskustelemaan, vaikka maailmankuvissa olisi isoja eroja. Tämä vahvistaa kykyämme toimia menestyksellisesti myös kansainvälisillä areenoilla. Kolumnin kirjoittaja on valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja.

tiistai 6. elokuuta 2024

Suomalaisten parhaat sijoitukset viidensiä

Pariisin olympialaisissa näyttää suomalaisten kohtaloksi tulleen parhaana tuloksena viides sija: Tänään sen sai kaksi, 13-vuotias rullalautailija Heli Sirviö ja moukarinheittäjä Silja Kosonen, Krista Tervon tultua kuudenneksi. Aikaisemmin nyrkkeilyssä Pihla Kaivo-oja ei selvinnyt mitaliotteluihin ja tuloksena oli viides sija. Huomioarvoista on, että kaikki nämä menestyneet ovat naisia eikä mitalikaan ole niin kaukana ollut, varsinkin moukarissa Silja Kosonen jäi mitalista 23 cm ja Krista Tervo 44 cm.

maanantai 5. elokuuta 2024

Duplantis ME 625 Pariisin olympialaisissa

Armand Duplantis 625 maailmanennätys olympialaisissa hurraavan täyden monikymmentuhantisen katsomon edessä, voiko enää enempää toivoa.😘😍🥰😊

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Karvian kirkossa ja Karvian markkinoilla

‹Sunnuntai 4.8.2024› 3. vuosikerta 11. sunnuntai helluntaista Helluntaijakso, helluntain jälkeinen aika Etsikkoaikoja Tämä sunnuntai on lähellä juutalaisen perimätiedon mukaista Jerusalemin temppelin hävityspäivää (av-kuun 9. päivä). Tähän tapahtumaan viittaa päivän perinteinen evankeliumi. Jumalan oman kansan historia osoittaa, että elämässä on aikoja, jolloin ihminen ja ihmisyhteisöt erityisesti joutuvat ratkaisujen ja valintojen eteen. Omiin kykyihin, ihmisviisauteen ja omaan erikoisasemaan luottaminen estävät usein näissä tilanteissa kuulemasta Jumalan ääntä ja noudattamasta hänen kutsuaan. Etsikkoaikaan pätee sana: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3:15). Raamatun tekstitAvaa kaikki Psalmi Ensimmäinen lukukappale Toinen lukukappale Evankeliumi Päivän rukoukset 1 Iankaikkinen Jumala ja Herra, sinä olet evankeliumin sanalla kutsunut meidät kansaksesi ja luvannut meille elämän. Me rukoilemme sinua: Johdata meitä Hengelläsi niin, että ymmärrämme, missä on turvamme, emmekä hukkaa sinun antamiasi etsikkoaikoja. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden. 2 Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala. Sinä rakastit maailmaa ja avasit Pojassasi oven valtakuntaasi. Kiitos siitä, että etsit meitä armollasi. Herätä meidät Hengelläsi ymmärtämään vastuu itsestämme ja teoistamme. Auta meitä tajuamaan etsikkoaikamme, anna tahtoa ja voimaa parannukseen. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden, joka sinun ja Pyhän Hengen kanssa elää ja hallitsee aina ja ikuisesti. 3 Jeesus, Jumalan Poika. Sinä itkit Jerusalemin tähden kipein ja rakastavin sydämin, koska näit sen kulkevan tuhoa ja tuomiota kohti. Varjele, ettemme torjuisi kutsuasi ja menettäisi mahdollisuuttamme päästä valtakuntaasi. Auta meitä näkemään väkevissä teoissasi Jumalan kunnia ja pyhyys. Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

Pihla oli aktiivisempi

Oma kommenttini: Pihla oli meikäläisen nyrkkeilyn asiantuntemattoman mielestä paljon aktiivisempi kuin maailmanmestari-vastustajansa, joka koko ajan vain väisteli ja perääntyi. Mutta nyrkkeilyssä ei ilmeisesti aktiivisuutta arvosteta, vain iskut näemmä ratkaisevat! Ja joka tapauksessa Pihlan sijoitus on tähän asti suomalaisten paras: VIIDES!!! Näin kommentoi Pihla Kaivo-ojan unelman murskannut vastustaja Pihla Kaivo-ojan kaatanut turkkilaisottelija suuntasi nopeasti palautumaan. Pihla-Kaivo-oja hävisi turkkilaisvastustajalleen. Teemu Suvinen 3.8. 23:19 Pariisi Nyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja hävisi 50-kiloisten sarjan puolivälierässä Turkin Buse Naz Cakiroglulle. Kaivo-oja, 21, otteli Pariisin olympiakehässä sinnikkäästi, mutta maailmanmestari ja olympiamitalisti oli liian kova vastustaja. Tuomaripisteet menivät turkkilaiselle puhtaasti 5–0. – Olin alussa stressaantunut, koska mitalikamppailut ovat aina vaikeampia kuin muut, Cakiroglu sanoi. Cakiroglu ei puhunut haastattelualueella englantia, mutta turkkilainen toimittaja käänsi ottelijan kommentit englanniksi. Cakiroglu oli tehnyt ”kaivo-ojat” aiemmin eli ei puhunut medialle lainkaan edellisen ottelunsa jälkeen. – Syy oli se, että minun piti keskittyä, Cakiroglu sanoi nyt voitetun puolivälierän jälkeen. – Olen onnellinen, mutta säilytän kontrollin. Seuraavat kaksi ottelua ovat kaikista tärkeimmät. Tulin tänne voittaakseni kultaa. Nyrkkeilyareenan pihalta löytynyt Kaivo-ojan isä Juha Kaivo-oja myönsi, että turkkilaisvastustaja oli parempi. – Kyllä Pihla veti jäätävän turnauksen. Hän on ottanut valtavan harppauksen henkisellä puolella, isä sanoi. – Pidän siitä, että hän pääsee nyt lomalle. Hän ei ole oikeasti vuoteen lomaillut. Jouluna kaksi päivää ja viime kesänä viikon. Siinä on Pihlan lomailut.

perjantai 2. elokuuta 2024

Natalie loppukilpailuun

Anssi Joutsenlahti Onnittelut Natalielle. Teit historiaa olemalla ensimmäinen suomalainen nainen olympialaisten 5.000 m loppukilpailussa. Ja muutenkaan enää nykyään ei ole kovinkaan yleistä, että suomalainen on olympialaisten juoksumatkojen loppukilpailussa. Maratonjuoksua lukuunottamatta, koska siinä ei tietenkään ole karsintajuoksua. Timo Räihä Onnittelut Natalie olet 5000m loppukilpailussa. Mahtava loppukiri 15.02, 75 ajalla.

torstai 1. elokuuta 2024

Jo kahdeksan parhaan joukossa

Pihla Kaivo-oja iski vakuuttavasti voiton päähän mitalista – vastustaja kertoi kyynelehtien viime päivien vastoinkäymisestään Uutinen, jonka tekijä on STT Suomen Pihla Kaivo-oja peittosi turnauksessa kuudenneksi sijoitetun yhdysvaltalaisen Jennifer Lozanon kaikin tuomariäänin. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Tapio Keskitalo Suomalaisnyrkkeilijä Pihla Kaivo-oja jätti torstaina jälleen toimittajille vastaamisen väliin olympiaottelunsa jälkeen, mutta Pariisin kehässä hän antoi esityksensä puhua puolestaan. Kaivo-oja, 21, voitti naisten 50 kilon sarjan toisella kierroksella Yhdysvaltain Jennifer Lozanon kaikin tuomariäänin 5-0. Vastustajaansa ulottuvampi suomalaisnyrkkeilijä piti kamppailun kontrollissaan alusta loppuun. - Taktiikka piti täysin. Emme suotta lähteneet tekemään ottelusta vaikeaa päästämällä kaveria lähelle. Tietysti tilanteita tuli, mutta hienosti Pihla pystyi jaloilla pitämään sellaisen etäisyyden, jota haimmekin, Kaivo-ojan valmentaja Maarit Teuronen sanoi ottelun jälkeen. Hyvin liikkuva Kaivo-oja käytti etummaista suoraansa järkevästi, eikä Lozano löytänyt keinoja päästä kunnolla iskuetäisyydelle. - Pihla on nyt niin hyvin keskittynyt. Näki, että hän nautti siitä, Teuronen sanoi. Ottelu oli Teuroselle myös henkilökohtaisesti merkittävä, sillä Yhdysvaltain olympianyrkkeilijöiden päävalmentaja Billy Walsh on ollut hänelle eräänlainen mentori. - Ennen ottelua halasimme ja totesimme, että paras nainen voittakoon kehässä. Tämä oli hieno kohtaaminen, Teuronen sanoi. Cakiroglu yrittää kirkastaa hopeansa Kaivo-oja eteni voitollaan puolivälieriin, joissa hän kohtaa Turkin Buse Naz Cakiroglun. Suomalaisnyrkkeilijä on enää voiton päässä mitalista, sillä olympianyrkkeilyssä pronssin saa kumpikin välierän hävinnyt iskijä. Mitali vaatii tosin Cakiroglun voittamista, eikä haaste voisi olla paljoa kovempi. Turkkilaisiskijä on muun muassa Tokion olympialaisten hopeamitalisti, kahden vuoden takainen MM-voittaja ja kolminkertainen Euroopan mestari. Olympiaturnauksessa hänet on sijoitettu kolmanneksi. - Cakiroglu on kehässä äärettömän itsevarma. Siitä lähdetään kamppailemaan, että kummalla pokka pitää. Tulee kova puhde, Teuronen ennakoi lauantain kamppailua. Cakiroglu ja Kaivo-oja ovat suunnilleen yhtä pitkiä, joten Lozano-ottelusta poiketen suomalaisella ei ole pituusetua puolellaan.