sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Nyt on suuruuden aika, valitettavasti

Elämme tätä päivää. Koska olemme EU-ssa, joudumme toimimaan sen ehdoilla. Monissa asioissa pätee todella Timo Soinin viisaus: Missä EU, siellä ongelma. Olemme tottuneet, että pieni on kaunista. Näin olisi hyvä. Mutta EU on kääntänyt tämän päälaelleen, sillä nyt kaiken täytyy olla suurta.

Ja näin on tapahtunutkin. Kaikki maaseudullakin toimineet pankit, meijerit, teurastomot, kaupat, postit ja eri valtion virastot on yhdistetty suuremmiksi ja samalla maaseutua autioitettu ja palvelut viety kauemmaksi. Puhutaan tosin paljon sähköisten palveluiden parantavan niiden saatavuutta. Kunpa sen vain näkisi.

Päivän Hesarissa oli pirkanmaalaisen kunnallisneuvoksen mielipidekirjoitus, joka toi esille Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsenenä Pirkanmaan liiton kannan maakuntien vähentämisestä. Nimenomaan EU:ssa suuremmat yksiköt voivat paremmin pitää puoliaan ja vaikuttaa tukien saamiseen, olemmehan suuri nettomaksaja EU:lle. Ja aina parempi olisi, mitä enemmän maksamiamme rahoja saisimme takaisin.

Tämän suuntainen kehitys on ainoastaan ajan kysymys. Nyt siihen olisi oiva tilaisuus, kun aluehallintoa muutenkin ollaan uudistamassa. Hyvänä vertailukohtana ovat vanhat läänit, jotka yhdistettiin vain neljäksi: Etelä-Suomen, Länsi-Suomen, Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen lääneiksi. Ja hyvin on tultu toimeen. Kenellä muuten on ollut asiaa lääninhallituksiin?

Maakuntia yhdistämällä saataisiin siis myös meille Pohjois-Satakuntaan takaisin nyt vedetyn maakuntarajan hajoittama kokonainen, entinen alueemme, johon sitten voisimme vakain mielin ja harkiten perustaa vaikka yhden voimakkaan kunnan, niin kuin Jämijärven aloitteesta olimme jo neuvottelemassa hyvässä hengessä. Siitähän kirjoitin blogissani 29.4.

Näin joudumme elämään tässä ajassa eli laulamaan sen lauluja kenen leipää syömme, vaikka toisin haluaisimmekin ajatella. Saamme silti pitää mielikuvamme omanamme: Kaunis on Kankaanpää, sille ken ymmärtää kanervikkokankaiden kieltä. (Tulin muuten juuri Hämeenkankaalta juoksemasta kimmoisilla kangaspoluilla, suosittelen)

Ei kommentteja: