maanantai 1. kesäkuuta 2009

Kuusi tuntia

Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokoukset tänään alkoivat klo 15 ja päättyivät jatkokokouksineen klo 21 jälkeen pusertaen mehut yhdestä jos toisestakin. Ja päätöksiä tuli monenlaisia. Esim. aloitteemme alkoholijuomien tarjoilun lopettamisesta kaupungin tilaisuuksissa ei saanut kuin 11 aloitteen allekirjoittaneiden kannatuksen, jopa 3 kirkkoneuvoston jäsentä äänesti vastaan.

Valtuustossa oli esillä viime vuoden tilinpäätös, joka säästötoimista huolimatta oli 0,7 milj. € alijäämäinen. Edellivuoteen verrattuna tulos oli melkoinen parannus, silloin sakkaa tuli 3,2 milj. €. Tekemistä riittää, väki vähenee tasaisesti, velka lisääntyy samassa tahdissa ja työttömyyskin kasvaa. Tasapainottamisohjelman laatimisessa on melkoinen työmaa, jotta alijäämät saadaan katettua tämän vaalikauden aikana.

Lama on jo osaltaan aiheuttanut tälle vuodelle uuden ennakoimattoman 1 milj. € vajauksen, jonka kattamiseksi myös tehtiin päätökset henkilöstön lomauttamiseksi kahdeksi viikoksi. Se on vain tämän yllättävän vajaukset pikainen korjaustoimenpide, jota ei enää tämän jälkeen käytetä. Edessä on raju käsiksikäyminen rakenteisiin: mitä palveluita riisutaan.

Kaupungin talouden säästökohteiden etsimisessä ovat hyvänä apuna olleet Audiatorin konsultit. Heidät olisi myös päästettävä etsimään löysiä uuden peruspalveluliikekuntayhtymän Posan rakenteista, viehän se 60% kuntiemme budjettivaroista. Sairaiden ja vanhusten palveluista ei kuitenkaan silläkään sektorilla saa tinkiä.

Päivähoitopaikkojen vajauksen kattamiseksi on ryhdytty nopeisiin toimenpiteisiin ja suunnitelmat neljä ryhmää käsittävän päiväkodin rakentamiseen tehdään pikaisesti ja toivottavasti myös päiväkoti saadaan pystyyn alle aikayksikön. Onhan omalla paikkakunnalla rakentajakin, joka jatkuvasti on tehnyt vastaavia päiväkoteja puuelementeistä. Näin ryhmämme tämä aloite on osunut oikeaan suoneen myönteisen ja todella välttämättömän ratkaisun aikaansaamiseksi.

Eniten aikaa ja kädenvääntöä aiheutti ns. Narvin alueelle ehdotettu rakennuskielto, joka olisi estänyt kaiken suuremman rakentamisen alueelle moniksi vuosiksi. Kun kieltoa ei hyväksytty, kuten ei edellinenkään hallitus ollut hyväksynyt, saa ympäristölautakunta nyt ratkaista kaikki alueelle suunnitellut rakennusluvat nopeassa aikataulussa ilman vuosien viivytyksiä. Arkkitehtimme nähtävästi yritti siirtää kipeät päätökset rakennuskiellon avulla pois itseltään yli kahden vuoden päästä tapahtuvan eläköitymisensä.

Aina myönteistäkin tapahtuu. Lakkautettu Veneskosken koulu siirtyy alueineen kyläyhdistykselle ja pitkäaikaistyöttämien työllistämiseen toimikunta on kehitelty ratkaisuja, jotta ei enää jouduta maksamaan työllistämissakkoja, joita on aiemmilta vuosilta kertynyt 1,4 milj. €. Näin myös pystytään ehkäisemään syrjäytymistä ja saattamaan eläkkeelle työttömyyskortistoon kuulumattomat. Kaupungin ja Posan taloushallintopalvelut säilyvät edelleen kaupungin omassa tominnassa, eikä niitä siirretä Länsi-Suomen Taloustuelle, joka oli asiasta tehnyt tarjouksen.

Kesän ajaksi kokousrumba aiheellisesti hiljenee. Niinpä puheenvuoroissa toivoteltiin hyvää kesää, joka taas muutaman hellepäivän jälkeen näyttää viilenevän.

Ei kommentteja: