keskiviikko 19. elokuuta 2009

Veteraanikokoontumisia tarvitaan

Ensimmäinen veteraanien alueellinen kirkkopäivä pidettiin tänään Porissa Keski-Porin kirkossa. Aiemmin maa on jaettu 3-4 osaan kirkkopäiviä järjestettäessä. Nyt on siirrytty maakuntapohjaisiin kokoontumisiin, koska veteraanit ovat ikääntyneitä, nuorimmatkin lähes 85-vuotiaita, joten pitemmät matkatkin rasittavat. Kun laajempien alueiden kirkkopäivissä on osallistujia ollut tuhatmäärin, keräsi Porin päivä 350 veteraania, joka sekin oli ihan hyvä määrä.
Kankaanpäästä oli tulijoita kaksikymmentä, vaikka samanaikaisesti Hakonimessä on koko viikon kestävä sotaveteraanileiri.

Ohjelma oli veteraanien arvon mukaisesti vaikuttavaa. Messu, seppeleenlasku sankarihaudoille, ruokailu ja kirkkokonsertti. Piispa Kari Mäkinen piti saarnan. Konsertin urkurina toimi Juhani Romppanen.

Messuun löi leimansa voimakas virrenveisuu ja virsien erinomainen valinta. Esillä olivat tietysti isänmaan virret ja sitten kesäiseen kauniiseen luontoomme liittyvät monet kauniita kielikuvia sisätävät virret. Keski-Porin kirkkoherra Kari Erkkola suoritti liturgian, piispa siis saarnasi ja ehtoollisen jakamisessa avustimme Jussi Pelto-Pirin kanssa. Jussi piti myös vaikuttavan puheen seppeleenlaskuhetkessä, jossa oli mukana myös torvisoittokunta.

Ruokailu oli Porin ykköspaikassa Suomalaisella Klubilla eli ruotsiksi Svenska Klubben. Näin veteraanit saivat nähdä myös tämän paljon mainostetun hienostopaikan. Aivan samoin Keski-Porin kirkko on yliveto Porin ja laajemmankin alueen kirkkojen joukossa. Vain paras on kyllin hyvää kunniakansalaisillemme.

Järjestelyistä vastasivat kaikkien veteraanijärjestöjen Satakunnan piirijärjestöt eli Sotainvalidit, Sotaveteraanit, Rintamaveteraanit, Rintamanaiset ja Kaatuneiden Omaisten liitto hyvässä yhteisymmärryksessä. Päiviä on tarkoitus jatkaa, ensi kerralla kokoonnutaan luultavasti Raumalle. Tilaisuuksia järjestetään niin kauan kuin veteraanit vielä jaksavat kokoontua virkistäytymään yhteishengessä Jumalan sanaa kuuntelemaan. Päivä oli sanallasanoen mieliinpainuva.

Ei kommentteja: