Teologikurssitapaamisestamme riittää aiheita. Itse Ahvenanmaahan tutustumisesta en ole kirjoittanut vielä mitään. Isäntiemme Sirkka-Liisa Enqvistin ja Brita Turakan johdolla saimme hyvän tuntuman Ahvenanmaan nähtävyyksiin.
Sirkka-Liisa, ensimmäinen suomalainen naiskirkkoherra toimi Lemland-Lumparlandin kirkkoherrana. Tietysti kävimme seurakunnan Pyhän Andreaksen kirkossa ja Pyhän Birgitan kirkossa. Lisäksi tutustuimme Finströmin seurakunnan Pyhän Mikaelin kirkkoon ja tietysti Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkkoon, jossa olimme messussa. Kirkot olivat vanhoja keski-aikaisia kauniita täynnä vanhoja esineitä ja maalauksia. Vain Maarianhaminan kirkko on uudempi (1927). Todella hartautta herättäviä ja vaikuttavia.
Finströmin kirkkomaalla näimme kuuluisan arkkitehdin Lars Sonckin vanhempien haudan. Hänen isänsä toimi seurakunnan kirkkoherraana, mutta ei kovinkaan arvostanut poikansa taitoja. Kun Lars sai suunnitella seurakunnan pappilan, joka on kirkon vieressä, muutettiin piirustuksia. Sonckhan on kansallisromanttisen arkkitehtuurimme ehkä suurin nimi. Rakennukset kuten Tampereen tuomiokirkko, Mikaelin kirkko Turussa, Kallion ja Mikael Agricolan kirkot Helsingissä, jo mainittu Maarianhaminan kirkko ja Kultarannan linna puhuvat puolestaan. Niin Helsingissä kuin Maariahaminassa on lukuisia hänen piirtämiään rakennuksia.
Tutustuimme myös kahteen linnaan. Kastelholmin linnasta ensimmäinen maininta on vuodelta 1388. Sen vieressä tutustuimme Jan Karlsgårdenin idylliseen museotilaan, jossa myös oli osa samana viikonloppuna vietetetyn sadonkorjuujuhlan tapahtumista. Bomarsundin linnoituksen valtavista mittasuhteista sai vaikuttavan kuvan pelkästään linnan säilyneistä raunioista. Se kauhia Oolannin sota engelsmannien ansiosta tuhosi tämän linnoituksen, joka valmistuttuaan olisi ollut Ahvenanmaan suurin rakennuskokonaisuus. Linnoituksen mittasuhteiltaan suurella hautausmaalla myös kävimme. Pitkät kiviaidan nurmikentän molemmin puolin olivat satoja metrejä pitkät ja erottivat eri uskontojen hautausmaat.
Maisemat ja luonto merinäkymineen ovat mitä viehättävimpiä. Getan alueen ravintola Soltunassa ruokaillessamme saimme nauttia korkealta kalliolta todella merellisestä näköalasta ruokailun ohella. Samassa paikassa olin ollut ennenkin, kun veteraanikansanedustajina olimme omassa vuosittaisessa kokoontumisessamme. Vaikka 6-tuntinen laivamatka merimaisemistaan huolimatta onkin vähän pitkästyttävä, korvaa Ahvenanmaa omalaatuisena osana maatamme monin kerroin matkan vaivat. Kävimme myös itsehallintoalueen parlamentissa eli maakuntapäivärakennuksessa. Turistimatka Ahvenmaalle avartaa näkemyksiä ja on mitä kannatettavin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti