sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Montaa monessa tuomiosunnuntainakin

"Ja monta paimenta parrakasta/ lumessa valvoi ja vartioi,/ ja vartioi sitä pientä lasta/ petojen saaliiksi joutumasta -/ maa, taivas kiitosta soi." Talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta, talvisodan runoilijan Yrjö Jylhän runo Pyhä yö kuvaa väkevästi sodan kokeneiden tuntoja. Tänään nuorekkaan isoisoäidin 90-vuotispäivillä lausui yhtä nuorekas 90-vuotias sotiemme veteraani ja sotainvalidi ulkomuistista ja voimakkaasti eläytyen tämän Jylhän vaikuttavan runon. Tilasinkin heti esityksen perjantaiseen sotainvalidien ja -veteraanien joulujuhlaaan Noormarkussa. "Ja Suomen korpien yllä hohti/ se tähti suurempi muita,/ ja me kaikki käännyimme sitä kohti,/ ja meidät kaikki se kotiin johti,/ se tähti suurempi muita."

Omaishoitajien viikon aluksi Noormarkun tämänpäiväinen tuomiosunnuntain messu oli siis omaishoitajille omistettu ja juhlistettu oikein kirkkokuoron lauluin ja messun jälkeisin ruokailuin, jonka yhteydessä oli myös lyhyt juhlatilaisuus. Omaishoitajien huolet ja suuriarvoinen työ tulivat hyvin esille. Jeesuksen esittämästä viimeisestä tuomiosta kertova evankeliumitekstikin sopi näille rakkaistaan huolta pitäville joskus voimiensa äärirajoillekin asti ponnistaville mitä parhaiten, sanoohan Jeesus tekstissä: Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisemmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle. Ja edelleen: Toiset lähtevät iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään.

Kotonakin oli juhlaa, vaimo Helli täyttää 22.11. vuosia ja nyt oli vuorossa pyöreitä vuosia kuusikymmentä. Hänen syntymäpäivänään on myös hääpäivämme, ensi vuonna - jos Luoja suo - tulee siinäkin täyteen tasavuosikymmeniä. Juhlaa vietettiin kotioloissa lähisukulaisten ja -ystävien kesken. Joku väläytti, että nyt Hellikin käy seitsemättä vuosikymmentä ja hänellä on työaikaa vuosi ja neljä kuukautta, eli pian alkaa viimeinen työvuosi.

KankU:n yleiurheilujaoston kokouksessa puhuimme vuoden urheilijoiden palkitsemisesta seuran pikkujoulussa 11.12. yhteislyseolla ja seuralehden valmistumisesta ja sen jakamisesta joka kotiin talkoovoimin Itsenäisyyspäivän viikonloppuna. Tehtäviä siis riittää, kun ohjelmaan kuuluu myös monet joulun ajan juhlat ja jumalanpalvelukset mukaanlukien kuudet kauneimmat joululaulu-tilaisuudet.

Ei kommentteja: