tiistai 17. marraskuuta 2009

Vain huonot asiat ovat uutisia

Hyvät asiat eivät ole uutisarvoisia, vain kielteiset uutiset kiinnostavat. Niitä näyttääkin riittävän ja siksi uutistarjonta on mitä runsainta.

Euroopan valtionvarainministerien suosituimmuuslistan ykköspaikkaa pitänyt Jyrki Katainen on pudonnut listan kärjestä peräti sijalle kaksitoista. Hän väittää, ettei Suomessa ole voitu mitään paljolti viennin varassa elävinä vientitulojen totaaliselle romahtamiselle. Mutta ehkä olisi ainakin voitu estää lakkoaaltoa, koska se on täysin kotimaista tekoa ja tässä taloustilanteessa lyhytnäköistä ja käsittämätöntä. Onneksi lentäjien lakkoilu kesti vain vajaan kaksi vuorokautta, mutta ehti silti saada aikaan paljon pahaa muutenkin suuria tappioita tehneelle Finnairille. Turhaan ei jo verrattu lentäjiä Wällärin merenkulkijoihin ja Ahosen paperimiehiin, ajateltiin kolmanneksi lentäjien liputtavan itsensä ulos Suomesta. Toivottavasti lakon lyhyys säilyttää korkeatasoisen kotimaisen lentoyhtiömme, jonka me kansalaiset omistamme.

Lentäjät tyytyivät 5% palkanalennukseen saatuaan vakuutuksen työpaikkojensa säilymisestä vuoden 2010 loppuun. Rinnetyöntekijäthän ovat lakossa. Heidän palkkansa onkin minimaalinen lentäjien 11.000€ ja siitä ylöspäin olevan kuukausipalkan rinnalla. Mutta yhtä pöyristyttävää kuin lentäjien lakko on OAJ:n Kangasniemen lakkouhkailu, elleivät opettajat saa tuntuvaa korotusta. Ja kuitenkin OAJ:llä on ollut otsaa haastaa oikeuteen muutamia kuntia lomautusten vuoksi. Onneksi Kankaanpää ei ole haastettujen joukossa. Taitaisi tulla kuntatalouteen melkoinen säästö opettajien kuukauden lakosta!

Kataisen lisäksi myös Suomi on menettänyt listan kärkipaikan, joka oli maallamme maailman vähiten korruptoituneiden joukossa. Nyt listan sijoitus putosi yhdeksänneksi eikä vielä edes ole täysin noteerattu vaalirahasotkujamme, ne tulevat esiin vasta ensi vuoden sijoituksia listattaessa. Naapurimaalla Venäjällä menee silti paljon heikommin, sijoitus on reippaasti toisella sadalla.

Siitä huolimatta Kotkassa päällystetään kovalla tohinna Suomenlahden pohjaan tulevia kaasuputkia. Venäjän pyynnöstä (pelosta) Suomen "suomettunut" hallitus on antanut luvan putkelle ilman edes mitään vastapalveluita arvioimatta mitä riskitekijöitä niin luonnolle tai maamme turvallisuudelle putkesta aiheutuu. Ympäristölupa tosin vielä puuttuu.

Sikainfluenssa-aalto on levinnyt kaikkialle maahamme, mutta se on onneksi pelättyä lievempää, vaikka kymmenkunta on siihen kuollut. Tauti alkoi Lapista, missä se on jo hellittämässä otettaan, nyt se koettelee pahimmin Oulun seutua ja tulee näin kohti etelää. Rokotteita on jo saatu maahamme noin miljoonaa rokotettavaa varten. Itse en ole koskaan ottanut flunssapiikkiä enkä taida ottaa nytkään. Vaimo sosiaalityöntekijänä sen sai ja oireili jonkin aikaa, tosin lievästi.

Kielteisiä tapahtumia siis riittää, mitähän positiivista uutisvirrasta todellakaan löytyisi, kun kaiken lisäksi elämme vuoden pimeitä aikaa ja sateitakin on luvattu moneksi päiväksi!

Ei kommentteja: