maanantai 22. helmikuuta 2010

Mikä johtaa maailmaa

General Motors patentoi aikoinaan sähköauton ja piti sen poissa markkinoilta. Amerikkalaisen asiantuntijan mukaan kaikki uuden energia-ajan vaatima tekniikka on jo kehitetty, mutta monet niistä ovat päätyneet suurten öljy-, kaasu- ja rahoitusyhtiöiden haltuun ja patentoimalla keksinnöt ne voidaan pitää poissa markkinoilta.

Yhdysvaltojen ja Euroopan politiikot ovat liian lähellä tätä suurta rahaa muuttaakseen
käytäntöjä. Meidän tavallisten äänestäjienhän pitäisi ohjata päättäjiä, mutta näyttää olevan toisin. Niinhän täällä Suomessakin vaalirahoitussotkujen ansiosta vain pieni osa kansalaisista sanoo äänestävänsä eri ehdokasta kuin edelliskerralla, mutta ei välttämättä edes eri puoluetta. Mitä muutosta siten tulee. Äänestäjien nimenomaan tulee antaa tuomionsa likaisen rahan kytköksiin antautuneille politiikoille.

Niinpä yhdysvaltalainen tulevaisuudentutkija väittääkin, että voisimme siirtyä puhtaan energian tuottamiseen, sillä se ei ole kiinni rahasta eikä tekniikasta vaan poliittisesta tahdosta. Niinpä hän asettaa toivon yksityiseen rahoitukseen, jota onkin sijoitettu biljoona Yhdysvaltain dollaria vuodesta 2007 lähtien aurinko-, tuuli-, maalämpö-, vesi- ja aaltoenergiaan, energiatehokkaaseen rakentamiseen ja akkuihin, energian varastointiin, älysähköverkkoihin sekä kaupunkien uudelleensuunnitteluun.

Siirtyminen fossiilisten polttoaineiden aikakaudesta tähän vihreään energia-aikaan olisi siis mahdollista. Varoja vapautuisi, jos todella fossiilisia polttoaineita ja ydinvoimaa hyödyntäviin aloihin käytettäviä tukiaisia muutettaisiin tämän uuden energiatalouden edistämiseen. Mutta meillä Suomessakin esim. kokoomus puhuu häikäilemättömästi kolmen uuden ydinenergialaitoksen rakentamisesta. Omalta edustajakaudeltani muistan myös, miten kaikki energiantutkimusvarat budjetissa ohjattiin nimenomaan ydinvoiman tutkimisen edistämiseen.

Meistä tavallisista kansalaisista siis loppujen lopuksi riippuu, mihin suuntaan niin Suomessa kuin koko maailmassa kehitystä suunnataan. Paineita pitään vain ohjata päättäjille, ja suureen rahaan kytköksissä oleville politiikoille on yksinkertaisesti vain annettava kenkää.

Ei kommentteja: