maanantai 29. maaliskuuta 2010

Taas tarvitaan budjetin tasapainottamista

Tänään oli taas monien kokousten päivä yleiskaavatoimikunta, kaupunginhallitus ja tasapainotusryhmä.

Osayleiskaavaehdotus valmistuu konsulttien toimesta kovaa vauhtia ja monia hienoja visioita on tulossa. Kaupunginhallitukselta annettiin tasapainottamisryhmälle kova tehtävä saada lisäbudjettiehdotus tasapainoon.

Kamreeri on laskenut erikoissairaanhoidon menojen kasvavan budjetoinnista ja tämä aukko olisi jostain katettava. Niinpä yhtenä ehdotuksena olisi musiikkiopiston saamasta lisävaltioavusta 120 000 eurosta nipistäminen, vaikka sekään ei ole niin yksinkertaista, koska musikkiopisto käsittää 8 kuntaa ja lisämäärärahapäätös annettiin kaikkien näiden kuntien oppilaille. Ja vaikka valtionosuuksia ei olekkaan nykyisin korvamerkitty, ne menetetään saman tien, jos niitä ei käytetä myönnettyyn kohteeseen. Myös asianomainen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta esitti koko määrärahan antamista kulttuuripalveluihin. Asiasta väännetään vielä kättä.

Käytiin läpi myös kaikkia muita mahdollisia tulojen lisäämiskeinoja. Vielä löytyy myytäviä kiinteistöjä varsinkin syksyllä uuden neljän ryhmän päiväkodin valmistuttua, kun kaksi päiväkotirakennusta vapautuu. Virkakoneiston ennakkoluulottomassa tarkastelussa pitäisi edelleen voida suorittaa kauan kaivattuja karsivia rakennemuutoksia, jotka nekin kuitenkin näyttävät olevan kiven takana. Esim.opettajakuntaakin olisi voitava vähentää samassa suhteessa oppilasmäärien laskemisen kanssa ilman että aina ollaan lopettamassa jotain kyläkoulua. Voitaisiin myös sivukouluille kuljettaa oppilaita vaikkapa keskustasta, jos siten voitaisiin vähentää jokin oppilasryhmä.

Viime vuonna jouduttiin maksamaan yli 400 000 € valtiolle sakkoa työttömien työllistämisen laiminlyönnistä. Kuitenkin monissa kunnissa on päästy lähes nollatoleranssiin, esim. Kankaanpään kanssa samaa suuruusluokkaa olevassa Paimiossa, jossa asiaa hoitaa veljenpoikani Johannes Joutsenlahti. Hän lupasikin lähettää meille heidän käyttämänsä mallin, jolla lähes kaikki on saatu työllistettyä. Näin vältetään sakkomaksut ja saadaan vielä kunnalle 10€ työllistettyä kohden ja työllistettykin saa 9€/vrk eikä menetä muita tukiaan. Työvoimaviranomaisen on vain laadittava yhdessä sosiaaliviranomaisen kanssa työllistämissuunnitelma ja laitetteva tavoitteeksi kuntouttava työllistäminen. eikä työllistämisajallakaan ole maksimiaikaa kuten puolen vuoden työllistetyillä. Kankaanpäässäkin on asiaa kyllä jo viritelty, mutta se on juuttunut PoSan resulssipulaan, joka tuntuu uskomattomalta. Nykyisessä kuntien ahdinkotilanteessa olisi jokainen käytettävissä oleva mahdollisuus taloustilanteen vähäiseksikin korjaamiseksi käytettävä tyystin hyväksi, eli marjakin on poimittava maasta.

Ei kommentteja: