torstai 27. toukokuuta 2010

Gallupeista, vaikka kannatus onkin 9,6%

TV:n mielipidemittauksessa todettiin PerusSuomalaisten kannatuksen olevan 9,6% eli suuremman kuin koskaan. Näin varmaan galluppien osalta, mutta viime EU-vaaleissa todellinen mitattu kannatus oli vielä korkeammalla eli 9,8%. Galluptulos lähenee siis todellista vaaleissa saatua kannatusta. Sekin on tietysti hyvä.

Nykyisinhän galluptulokset ovat pitäneet varsin hyvin kutinsa todelliseen vaalitulokseen verrattuna. Myös kannatuksen suunnan ne näyttävät. Vaikka tuloksissa ilmoitetaankin mahdollisen virhemahdollisuuden olevan 1-2% luokkaa, niin silti tuloksiin on aina suhtauduttava varauksella.

Niinpä niillä voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan tiettyyn suuntaa, koska ainahan äänestäjätkin haluavat olla voittajan puolella. Siksi Veikko Vennamokin aina muistutti etteivät gallupit äänestä. Kansalaisten on rohkeasti annettava äänensä siitä huolimatta, mitä gallupit kertovat.

Ainakin aiemmin maaseudunpuolueen aikoina oli puolueen äänestäminen jopa ihmisarvoa alentavaa ja siksi myös mielipidekyselyissä ihmiset eivät kehdanneet kertoa todellista kantaansa. Silloin olikin käytäntönä virhearvion korjaamiseksi lisätä määrätty määrä SMP:n kannattajiin. Näin taisi olla asianlaita myös toisen halveksitun puolueen vasemmistoliitonkin osalta .

Edelliseen gallup-tarkasteluuni, kun PerusS oli noussut 4,6 % eduskuntavaaleista eli 8,7% ja kepun alamäki oli sama 4,6%, vastasi yksi viisas, että kyllä nyt annetaan hyviä lukemia, mutta sitten taas lähempänä vaaleja prosentteja vähennetään, jotta saataisiin uskoa hyvään tulokseen horjutettua. Niinpä tämä viisas kehotti valmentamaan kenttää tämän mahdollisuuden varalta.

Kankaanpään toripäivillä monet tutut olivat tosi iloisia saavutetuista Gallup-luvuista ja uhottiin kannatuksen senkus vaan nousevan. Olemmehan PerusSuomalaiset vähän joka asiassa tulleet julki juuri kansan haluamien asioiden vankkumattomina puolustajina. Hyvältä siis näyttää. Timonkin kannanotto siitä, että mieluiten haluamme hallitukseen kepun ja sdp:n kanssa kuin kokoomuksen emmekä missään tapauksessa viherpiipertäjien kanssa, on aivan oikeassa linjassa.

Ei kommentteja: