perjantai 14. toukokuuta 2010

Roskaamisesta

Tänään tuli vielä kaksi lähtijää Venäjän matkalle Inkerin kirkoon tutustuaksemme. Toivottavasti tänään lähteneet viisumianomukset saadaan käsiteltyä, onhan lähtöön aikaa tasan kaksi viikkoa. Normaalijärjen mukaan käsittelyajan kyllä pitäisi riittää.

Tänään saimme päätökseen myös kovan urakan tienvarsiroskien keräämisestä 23-valtatieltä Kankaanpään liikenneympyrästä 21 km Parkanon rajalle Jämijärvelle Kuusijoen kautta kääntyvän tien risteyksen tuolle puolelle. Mirjam ja Tuomas Palolampi ansaitsevat suurkiitoksen, sillä kolmeen pekkaan suoritimme tehtävän, tänään hellerajan rikkoneena päivänä (ennätys lähes 30 astetta ruotsalaisella Pohjanmaalla) vapaapäivällään mukana oli myös Seppo Sillanpää. Urakan valmistumispäivämääräksi oli sovittu 15.5. Viivästymissakkomaksu olisi ollut suurempi kuin mitä koko urkasta maksetaan Kankaanpään Urheilijoille, samoin turvallisuusmääräysten laiminlyömisestä aiheutuva sakko. Joku arvelikin, voiko tällainen sakko olla edes mahdollinen, vaikka valtatie 23 tiellä ajetaankin tosi kovaa hyvästä tiestä ja pitkistä suorista johtuen.

Jo lumien lähdettyä ja jälleen näinä roskankeräyspäivinä ei voinut välttyä ajattelemasta, mitä tällaisten roskanheittäjien mielessä liikkuu, vai liikkuuko ylipäätään mitään, siksi paljon kaikenlaisia roskia ovat tienvarrety täynnä, eritoten tupakka-askeja, kaljapurkkeja ja karkkipapereita. Eritoten tupankärhääjien ja kaljanjuojien piittaamattomuus niin omasta terveydestään kuin alkeellisimmistakaan käytöstavoista on ihmeteltävää. Luulisi, ettei normaalin terveestiajattelevan ihmisen mieleenkään tule roskan heittäminen. Kyllähän ne saa mukavasti autossa kerättyä roskapussiin ja se on helppo pudottaa roskikseen.

Roskaajille onkin ehdotettu sakkomaksua, joissain maissa näin onkin käytäntönä. Kamppanjat Pidä Suomi siistinä eivät tuota tulosta. Miten olisi, jos roskaaja joutuisi keräämään roskia vaikkapa kilometrin matkalta valtatien varrelta, sillä matkalla täyttyy jo melkoinen jätesäkki. Luulisi, ettei sen jälkeen enää niin helposti heittelisi roskia autonikkunasta tai rikkoisi pulloja tienoheen.

Ei kommentteja: