sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Merkittäviä päiviä

Olemme näin kesän alkajaisiksi saaneet elää tärkeitä päiviä. Kesäkuun 4. päivä perjantai on puolustusvoimien lippupäivä sotamarsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä. Lauantaina lauletettiin suvivirttä Jo joutui armas aika koulujen päättymispäivän kunniaksi. Ja tänään vihittiin arkkipiispa korkeaan virkaansa.

Kankaanpäässä valkolakin saajat marssivat juhlansa päätteeksi koulultaan sankarihaudoille. Marssi oli vasta klo 13 jälkeen, vaikka torin ympäristössä katselijoita kertyi jo puolilta päivin. Kun torstaina en päässyt torille, sain vahingon takaisin olemalla aamupäivän lauantaitorilla. Iltapäivällä oli kutsu lakkiaisiin, jossa valkolakin saaja oli kirjoittanut 8 ainetta, yhtenä vain 500 joukossa venäjänkin, jonka avulla varmasti avautuu mielenkiintoisia tehtäviä jatkossa.
Kankaanpääläiset SM-tason kestävyysurheilijat Ristomatti Hakola ja Antti Alppi juhlivat myös ylioppilaaksi pääsyään.

Arkkipiispa Kari Mäkisen juhlallinen virkaanasettaminen arkkipiispaksi tapahtui missäs muualla kuin juuri Turun tuomiokirkossa, jonka käytävä on Suomen kirkoista pisin, joten hääparit saavat siellä nauttia häämarssista mahdollisimman kauan.

Juhlallisuuksia voi seurata televisiolähetyksestä. Kankaanpään edustajana ollut Erkki Lilja kertoi etukäteen paikkansa olevan kirkon takaosassa. Mahtoiko tavallisilla kirkonkävijöillä olla sisäänpääsyä ollenkaan. Piispoja oli monien maiden kirkoista, musiikkia runsaasti, arkkipiispa saarnasi ja virkaanasettamisen suoritti virkaiässään vanhin piispa kurssitoverini Eero Huovinen, joka itsekin jää eläkkeelle ja hänen tilalleen valittiin juuri uusi piispa Irja Askola järjestyksessään ensimmäinen naispuolinen, vaikka ei kirkossamme puhutakaan nais- ja miespapeista, vaan yksinkertaisesti vain papaeista, samoin siis myös piispoista.

Olen kuullut uutta arkkipiispaa haukuttavan. Jumalanpalveluksessa sen sijaan pyydettiin muistamaan arkkipiispaa hartain rukouksin ja ottamaan hänet vastaan iloiten. Näin suhtaudumme oikein ja kristillisesti uuteen kirkkomme esimieheen. Hän toimii täysin kirkkomme opin ja järjestyksen mukaisesti, jossa nimenomaisesti yksikantaan todetaan: "Sellainen omantunnonklausuuli on mahdoton, jossa annettaisiin joko pappisviran avaamista naisille koskevan ratkaisun puoltajalle tai kieltäjälle oikeus kieltäytyä yhteisen jumalanpalveluksen toimittamisesta. Tämä oikeus merkitsisi samaa kuin kirkon jakautuminen."
Missähän ja ketkähän tämä jakautumista suorittavat!

Ei kommentteja: