perjantai 16. heinäkuuta 2010

Onko viisasta kyykyttää köyhiä

Björn Wahlroos ei ole ainoa, joka on vähentämässä pienituloisimpien avustuksia niin kotona kuin kehitysmaissakin. Näin on tehty edellisen laman seurauksena ja jälleen on uhkana sama menettely, vaikka pitäisi toimia täysin päinvastoin, sillä talouskriisien syiksi ovat puolueettomat tutkijat löytäneet juuri tuloerojen kasvun ja suurituloisia suosivat veroratkaisut.

Nykyhallituksemme ei kuitenkaan ole kiristämässä hyväosaisten verotusta, vaan päinvastoin. Seurauksena on jaettavan väheneminen ja sen seurauksena sosiaalietuuksien heikentäminen. Taloustieteilijä Christer Lindholm näkee tilanteen kirkkaasti. Tarvitsemme radikaaleja muutoksia tulonjakoon ja yhteiskunnan rakenteisiin. Eli sieltä on otettava, missä on.

Tuloerojen jatkuvan kasvun hillitsemiseksi olisikin tulonjakoa muutettava. Rikkaiden pitäisi oman etunsakin vuoksi ymmärtää, että yhteinen hyvä on kaikkien etu. Näin esim. pääomaveroa olisi korotettava, koska pääomatulot ovat kasvaneet palkkojen kustannuksella, ja pääomien liikkeitä veroparatiiseihin rajoitettava.

Tulosiirroilla voitaisiin taata suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevien väestäryhmien elinolosuhteet ja lisäksi juuri heidän saamansa raha palaa varmimmin pyörittämään talouselämämme rattaita. Näitä marginaaliryhmiä riittää: pienituloiset eläkeläiset, lapsiperheet, työttömät, opiskelijat, erilaiset sairaat, asunnottomat jne.

Tähän tukokseen on tulut myös taloustieteilijä Lindholm Turusta tarkastellessaan aikaisemman sijasta nykyisin tiheästi syntyviä talouskriisejä. Siksi rahan liikkeitä on rajoitettava ja tuloeroja tasattava. Näin päästäisiin eroon lamoista ja saataisiin sekä työllisyys että talouskasvukin korkealle tasolle ja hyvinvointia kaikille.

Ei kommentteja: