tiistai 26. lokakuuta 2010

Kansan ääntä kuunneltava

Kirjoitin taas kommentoinnin sinänsä aivan hyvään SK:n pääkirjoitukseen Populismia ei tule väheksyä, jossa käsitellään Kataisen esiin nostamaa haukuntaa PerusSuomalaisia vastaan:

PerusSuomalaiset ovat populäärejä, joka merkitsee suuren yleisön suosiossa olevaa, kansanomaista, yleistajuista. Ja populismi tulee sanasta kansa, kansakunta, rahvas, suuret joukot. Siksi tänään Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa mainittua populismia ei todellakaan tule väheksyä, johon viimeksi on syyllistynyt Jyrki Katainen, vaikka kaikkikin hallituspuolueet ovat vuorollaan arvostelleet PerusSuomalaisia. Onhan keskustan Laaninenkin sanonut PS:n halukkuuden hallitusyhteistyöhön demarien kanssa tuhoavan maaseutua, vaikka keskustalla on kahdessa viimeisessä hallituksessa ollut mm. maatalousministerin salkku maaseudun lyömisen silti jatkuessa.

Populismin merkityksestä antaa hyvän kuvan kommentoija Timo Soinin ihmettelyyn kokoomuksen hermostumisesta ja populistiksi haukkumisesta. Eliitin mielestä rahvas tekee aina väärin, kun rahvas kuolee, syynä on väärät ruuat, väärät juomat ja väärä liikunta. Jos rahvas ei ymmärrä jätevesilakia, se ei ymmärrä luonnonsuojelua, jos se on työtön, se on laiska, jos ei hyväksy tuloerojen kasvua, se ei ymmärrä markkinatalouden dynamismia, jos se arvostelee Suomen suojelemista Afganistanissa ja Somaliassa, se ei ymmärrä globaalia rauhantyötä, jos se kannattaa gallupeissa perussuomalaisia, se ei ymmärrä politiikkaa.

Ei todellakaan kannata halveksia kansan syvien rivien tuntoja. Niinpä kokoomuksen PerusSuomalaisten sättiminen onkin epäonnistunut valinta, joka päinvastoin kääntyy sanojiaan vastaan. Näin ainakin tuntuu populistista. Timo Soinikin lohkaisee, ettei koko Suomea hallita niinkuin Helsinkiä, jossa kokoomus pitää jöötä vihreän puisto-osastonsa kanssa.

Pääkirjoituksessa kysellään myös PerusSuomalaisten keskeisiä tavoitteita. Niistä on kyllä puhuttu paljonkin: vähemmän EU:ta, parempaa EU:ta, maahanmuuttokriittisyys, pakkoruotsin poistaminen, byrokratian rattaiden vähentäminen, pääomaveron korottaminen, puoluetuki ja hallintoneuvostot pois, omaishoidon edistäminen, perusturvan parantaminen, pienyrittäjyys kunniaan, työllistämiseen kannustaminen, ei sukupuolineutraalille avioliittolaille jne jne. Ne ovat näkyvissä puolueohjelmissamme ja tulevat sitten esiin hallitusneuvotteluissa.

Anssi Joutsenlahti Kankaanpää

Ei kommentteja: