maanantai 4. lokakuuta 2010

Taas piispavaali

Kun Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen valittiin arkkipiispaksi, tuli piispan virka avoimeksi ja näin ollen se on täytettävä. Pitkään näytti koko kesän, että pääsisimme sikäli ainutlaatuiseen tilanteeseen, ettei tavitsisi järjestää piispanvaalia lainkaan, kun ehdokkaaksi oli pyydetty ainoastaan hiippakuntadekaani Kaarlo Kalliala. Aivan hakuajan umpeutuessa viime metreillä syksyn koittaessa ilmaantui sitten myös kaksi muutakin ehdokasta, tosin aivan turhaan, siksi ylivoimainen ehdokas Kalle on.

Tänään täällä hiippakunnan pohjoisosassa Porissa järjestettiin ehdokkaiden paneeli niin kuin keväällä oli myös arkkipiispan vaalissa. Nyt panelisteina olivat Kaarlo Kalliala ja kirkkoherrat Matti Hirvonen ja Aino Vestin. Keskustelussa tuli esille erojakin. Yllättivintä oli heti alkuun Vestin kanta papin oikeudesta väistämisvelvoitteeseen työtoverin kanssa, kun Vesti ilmoitti kannattavansa väistämisoikeutta, joka koskisi häntä itseäänkin niin naispuolisena pappina kuin mahdollisena piispana. Missä lienee hänen johdonmukainen ajattelunsa. Miespuoliset ehdokkaat sen sijaan tyrmäsivät väistämismahdollisuuden yks´kantaan.

Mielestäni Kaarlo Kalliala on ehdokkaista ylivoimainen, vaikka kaikkikin puhuivat sujuvasti ja perustelivat kantojaan osaavasti. Kalliala on toiminut ansiokkaasti tuomiokapitulissa v. 19998 lähtien ja omaa siten rautaisen kokemuksen hiippakunnan johtamisesta. Matti Hirvonen on ollut pitkään pappisvirassa, mutta ei 62-vuotiaana ehtisi olla kauvaakaan piispana. Olisihan siitä sitten se hyvä puoli, että taas päästäisiin valitsemaan uutta piispaa. Aino Vestillä on lyhytaikaisin ja vaatimattomin kokemus ja kun hän naisena sallisi naisten syrjimisen papinvirassa miespuolisten pappien taholta, mistä hän aikoo saada kannatuksensa, kun naispapit eivät häntä kannata ja naispappeja vastustavat papit puolestaan eivät voi häntä hänen naispappeutensa vuoksi kannattaa. Tuntuisi hänellä olevan aika dilemman: ollako vai eikö olla.

Uskonkin vaalin ratkeavan jo heti ensimmäisellä kierroksella eli Kallen saavan yli puolet äänistä.

Ei kommentteja: