sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Satavuotias pappismies

Pappien sanotaan elävän keskimääräistä iäkkäimmiksi. Tänä syksynä on ilmestynyt uusi pappismatrikkeli, joka ei tosin vielä ole saapunut kaikille tilaajille, kertoo satavuotiaita pappeja olevan useampia. Yksi heistä Herkko Kivekäs on nukkunut juuri näinä päivinä pois kuusi päivää yli sadan vuoden ikäisenä.

Hän kuuluu tunnettuun heränäispappisukuun itseään vuotta nuoremman veljensä Mikon kanssa. Jo heidän isänsä oli pappi, molemmat olivat naimisissa siaruksien kanssa, jotka ovat papin tyttäriä ja kummankin poikia on myös pappeina. Herkon poika Pekka ja Mikon pojat Antti ja Heikki. Heikki toimi Kankaanpäässä kappalaisena kunnes siirtyi kirkkoherraksi Särkisaloon. Herkko on aikanaan jäänyt eläkkeelle Lappeenranan kirkkoherran virasta. Molemmat veljekset Herkko ja Mikko ovat olleet myös sujuvakynäisiä kirjoittajia, jotka ovat kirjoittaneet useampia teoksia, joita löytyy myös omasta kirjahyllystäni. Molemmilla on sekä runoja että proosaa.

Herkko Kivekkäältä löytyy seitsemän kirjaa, joista yksi on runoteos ja loput sisältävät pakinoita, joita hän kirjoitti vuosikaudet myös Kotimaa-lehteen. Itselläni on niistä kolme, joista Herättäjä-Yhdistys on kustantanut kaksi Huomenna seestyvää ja Onnea matkalle. Kirjapajalta on ilmestynyt Hyvät muistot.

Varsinkin pari vuotta puolisonsa kuoleman jälkeen vuonna 1985 ilmestynyt Onnea matkalle sai hyvän vastaanoton, siitä otettiinkin kolme painosta. Pakinat sisältävät elämänläheistä pohdintaa aivan arkisista ja elämässä esiin tulevista asioista. Niissä punnitaan elämänarvoja positiivisessa rakentavassa hengessä.

Niinpä esimerkiksi voisi ottaa Herkko Kivekkään pohdinnan vaimonsa kuoltua naisen asemasta: Vaimoni lähdön jälkeen on suurin kiitokseni aihe, että hänet kerran kohtasin. Osoitan mielelläni kirjailija Axel Munthen tavoin kauniit sanat hänelle. Sainhan kodin, jossa viihdyin, sain seuraa, johon en kyllästynyt, lapseni saivat äidin, johon he syvästi kiintyivät.

Näin Herkko Kivekäskin sai kyntää melkoisen vaon Herran viinitarhassa. Opiskelukavereittenikin joukossa oli monia lappeenrantalaisia myös Kivekkäältä myönteisiä vaikutteita saaneina ja osaksi senkin tähden teologiuralle lähteneitä.

Ei kommentteja: